Отидете към основна версия

5 166 29

Христо Казанджиев: Недостигът на природен газ е изкуствено създаден

  • христо казанджиев-
  • природен газ-
  • дефицит

Целта са геополитически ползи за доставчиците

Снимка: БГНЕС

Недостигът на природен газ е създаден изкуствено с цел геополитически ползи за доставчиците. Това каза в интервю за предаването „Това е България“ на Радио „Фокус“ Христо Казанджиев, енергиен експерт от Български енергиен и минен форум. Той обясни, че цените на природния газ и нефта са извън контрола на българското правителство, но известно намаление може да се постигне чрез оптимизиране на разходите.

„Не съм оптимист за възможността за решение с цел за туширане на този ръст на цените, тъй като твърде малко фактори влияят от страна на България. Но министър-председателят от служебното правителство обяви днес, че ще предприемат реформи в енергетиката с оглед задържане ръста на цените на електроенергията и природния газ. От гледна точка на анализа ми се струва, че цените на природния газ и в Европа, и в България достигнаха своя максимум и оттук нататък може да очакваме плавно и постепенно намаляване на цената. Още повече, че цената на петрола започна леко да спада, но цената на природния газ продължи да се увеличава. Този недостиг на природен газ е изкуствено създаден с цел някои геополитически ползи за доставчиците“, коментира експертът.

Христо Казанджиев допълни, че на прага на зимния период газохранилищата в Европа не са запълнени в максимална степен. „Дискутираше се ролята на „Газпром“ и неговата политика на сдържане на доставките и стриктно придържане към договорите за доставка. Тези затруднения, които се създават, са с цел принуждаване на Европа да се съгласи с пускането и въвеждането в експлоатация на „Северен поток 2“, каза още Христо Казанджиев.

Според Христо Казанджиев тази стратегия вече дава своите резултати. Очакванията са доставките на природен газ по „Северен поток 2“ да стартират в края на годината и вероятно ще доведат до успокоение на пазара на природен газ.

Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 14 гласа.

Свързани новини