4 Септември, 2021 09:45 5 133 29

Христо Казанджиев: Недостигът на природен газ е изкуствено създаден

  • христо казанджиев-
  • природен газ-
  • дефицит

Целта са геополитически ползи за доставчиците

Христо Казанджиев: Недостигът на природен газ е изкуствено създаден - 1
Снимка: БГНЕС

Недостигът на природен газ е създаден изкуствено с цел геополитически ползи за доставчиците. Това каза в интервю за предаването „Това е България“ на Радио „Фокус“ Христо Казанджиев, енергиен експерт от Български енергиен и минен форум. Той обясни, че цените на природния газ и нефта са извън контрола на българското правителство, но известно намаление може да се постигне чрез оптимизиране на разходите.

„Не съм оптимист за възможността за решение с цел за туширане на този ръст на цените, тъй като твърде малко фактори влияят от страна на България. Но министър-председателят от служебното правителство обяви днес, че ще предприемат реформи в енергетиката с оглед задържане ръста на цените на електроенергията и природния газ. От гледна точка на анализа ми се струва, че цените на природния газ и в Европа, и в България достигнаха своя максимум и оттук нататък може да очакваме плавно и постепенно намаляване на цената. Още повече, че цената на петрола започна леко да спада, но цената на природния газ продължи да се увеличава. Този недостиг на природен газ е изкуствено създаден с цел някои геополитически ползи за доставчиците“, коментира експертът.

Христо Казанджиев допълни, че на прага на зимния период газохранилищата в Европа не са запълнени в максимална степен. „Дискутираше се ролята на „Газпром“ и неговата политика на сдържане на доставките и стриктно придържане към договорите за доставка. Тези затруднения, които се създават, са с цел принуждаване на Европа да се съгласи с пускането и въвеждането в експлоатация на „Северен поток 2“, каза още Христо Казанджиев.

Според Христо Казанджиев тази стратегия вече дава своите резултати. Очакванията са доставките на природен газ по „Северен поток 2“ да стартират в края на годината и вероятно ще доведат до успокоение на пазара на природен газ.


Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 14 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ка ПУТИН

    7 42 Отговор
    Това е резултата от "нерушимата Българо-съветска дружба"

    Коментиран от #5, #6, #22

  • 2 Българка

    16 6 Отговор
    Защо когато мутрата Борисовгръмкосехвалеше,четойиГЕРБсадоговорилисРусияитосъсзаднадатадрастичнонамалениенагаза,заклиентитеценатапочтинепадна?Койприбрамилионитеоттовапоевтиняване?
    И защо България не получава от по-евтиния азерски газ? И какво става с хранилището в Чирен?

    Коментиран от #23, #25

  • 3 яяяяя

    44 5 Отговор
    Пак ще изкарат Путин виновен! Универсалното зло! За нашенските тъпчовци , това оправдание е достатъчно и приемливо.
  • 4 Да бе

    42 2 Отговор
    Кой идиот налага санкции на най-добрият си доставчик, защото братовчедът, на братовчедът на съседката му така искал?
  • 5 Д Талев 1940

    8 36 Отговор

    До коментар #1 от "ка ПУТИН":

    И да знаеш, Минке, че последният комунист на планетата ще умре в България. Даже когато в Съветска Русия няма да има нито един жив комунист. Какъв народ сме, Минке, какъв народ...

    Коментиран от #12, #18

  • 6 Болшевик

    6 21 Отговор

    До коментар #1 от "ка ПУТИН":

    Стокхолмския синдром е най разпространен в България.
  • 7 Сандо

    63 3 Отговор
    Нали тоя ГАД беше против Южен поток и навсякъде ревеше колко е вреден проекта и обясняваше колко е важна диверсификацията и особено колко е полезен втечнения американски газ!Същото е и с АЕЦ Белене - сега реват от високите цени на тока,а ако мислеха и действаха за България със същата страст,с която слугуват на западните си господари,вече и Белене щеше да дава евтин ток.Не изтребим ли предателите,България е обречена.

    Коментиран от #24

  • 8 Абе

    43 2 Отговор
    Нали едни от ГРОБ напрайха диверсификация, ко стана с еФтиния мерикански газ а? Ганьооо, Алеко е прав за всичко!
  • 9 Кефф

    12 1 Отговор
    Кефят ме такива новини !
  • 10 Миро

    28 2 Отговор
    Има борса и цените се определят там. Това че някой панирам мозък има мисли някакви си е негова работа. Европа искаше борсови цени и получи такива.

    Коментиран от #13

  • 11 пешо

    26 1 Отговор
    "енергиен експерт от Български енергиен и минен форум"
    вероятно един от тия "експерти", които стоят зад енергийните проблеми на територията - зад отказа сегашният турски поток да минава през нея, зад продължаващата експлоатация на 60-70 годишни въглищни централи, зад блокирането на аец "белене"...
    на фонарь!
  • 12 зрител

    9 4 Отговор

    До коментар #5 от "Д Талев 1940":

    да те успокоя. това ще се случи мнооого след като последният пси.ходесен се е пренесъл във вечните ловни полета. където от небесата се носят нон-стоп избрани речи на другаря ваню юрданович.
    капиш?
  • 13 Сандо

    24 0 Отговор

    До коментар #10 от "Миро":

    Умната Европа наложи преди години зависимост на цената на газа от цената на нефта,която тогава беше ниска.Години след това нефта скочи и Европа пропищя,но глупоста и беше наказана.Но тук сигурно пишат и по-добре запознати с определянето на цените и някой може по-добре да ни обясни нещата.
  • 14 Павел Пенев

    0 12 Отговор
    Резултата от нерушимата българо съветска дружба е идеална за българо турската дружба,но експерти–простаци у нас валяло из ведро.
  • 15 1100

    35 0 Отговор
    За Северен Поток 2 е ясно-ще го има и сащ ще пият една студена вода.Но защо ние ще пием студена вода?Защото ,докато Турция и Гърция си прекараха тръби и сключиха договори с Русия за газ, ни е "лапахме мухите",от тъпите приказки на Хр. Казанджиев.Вместо евтин газ България ще го купува на тройно/четворна цена и ще студува.А зимата в България не е за подценяване.Колкото до шистовия газ от тъпите сащ ,ние ще платим превоза, разтоварването на Гръцкото пристанище също ще платим и ще получим вреден за здравето газ.Това предателя Б. Борисов и Казанджиев договориха в ущърб на българите.И не Путин е виновен.Виновен е Б. Борисов.Гледайте истината в очите.

    Коментиран от #27

  • 16 ПЕНКО

    23 0 Отговор
    ОЗНАЧАВА ,ЧЕ-" С.П. -2 " -ВЕЧЕ Е В ЕКСПЛОАТАЦИЯ И РАБОТИ !!!!!!! -НЯМА ВТЕЧНЕН ОТ - САЩ -ГАЗОГЪЗ !!!??? 90 % УКРАИНЦИ СА С БРАТЯТА СИ ОТ РУСИЯ --- 10 % СА БАНДЕРОВЦИ-ЩЛЯХТИ ОТ ЛВОВ И ТИРАСПОЛ -"ДЕСЕН СЕКТОР" - С ДОЛАРИ ОТ ЦРУ !!!!!!!!!!!!
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Жгмъц

    11 0 Отговор

    До коментар #5 от "Д Талев 1940":

    И да знаш Минке, че тая зима че бичиш клинци щот Мустафата щтъ мине с 200 и ще се врти ха ха ха
  • 19 Стига ва

    8 1 Отговор
    Мноу, ама мноу бдителен модер...инапроцент в Лозенец ръйш ли
  • 20 Вътю Т.Панчев

    5 2 Отговор
    А бе народе на дЗамуньдата , ЕЦБ напечата над € 200 милиарда , какво очаквате ? Я вижте колко нови левчета шумкат ?? 2,5 милиарда от нова година досега ..да живей Жан !
  • 21 яко ни лъжат

    13 0 Отговор
    КАЗАНЧЕВ, ЦЪРЕН КАЗАНЧЕВ ,НЕФТА ,ГАЗА ,ГОРИВАТА ОТ МНОГО ОТДАВНА СЕ ПОЛЗВАТ ЗА ПОЛИТИЧЕСКИ НАТИСК. ОПЕК СЕ ПОЛЗВАШЕ ОТ ХАМЕРИКА С ПОЛИТИЧЕСКИ ЦЕЛИ. КАЗАНЧЕН ТИ НИМА НЕ ЗНАЕШ ,ЧЕ КОЙТО ДЪРЖИ ГАЗА, ТРЪБИТЕ/ НОЖЯ,ВИЛИЦАТА И ХЛЯБА/ ТОЙ ДЕРИЖИРА ПАРАДА И ПОРЦИЙТЕ. ГАЗА ОСНОВНО СЕГА ЗАМИНАВА ЗА КИТАЙ ,ИРАН А ЗА ТИЯ ДЕТО ДЕНОНОЩНО НАЛАГАТ САНКЦИИ ЗА ЩЯМО И НЕЩЯЛО, КОТ ОСТАНЕ. ТАКА ЧЕ КАЗАНЧЕВ СКРИЙ СЕ В КАЗАНА НО ПРЕДИ ТОВА СИ ПОСТАВИ СУХИ ЦЕПЕНИЦИ ПОД НЕГО И ЗАПАЛИ ЕДИН УБАВ ОГИН.
  • 22 ч ка БАЙДЪН

    10 0 Отговор

    До коментар #1 от "ка ПУТИН":

    Това е резултата от покупката на моя синковец наркоман на газопреносната с-ма на (у-Край на) за едни там някакви си мижави милиарди в зелено!
    "нерушимата укрохохлят.инска -американска дружба"
    ПС: Кражбата и неправомерното отклоняване на газ от бандер.овски те неонацисти през годините в хохо.лия ще е Платят немците, липсите са напълно калкулирани в разчета - В.В.П
  • 23 rule

    7 1 Отговор

    До коментар #2 от "Българка":

    Хранилещото в Чирен може ти да ходиш да го захранваш!:) Колкото до Азерският газ ще го получи ЕU, когато спре войната между азери и арменци!
  • 24 Пенсионер

    8 0 Отговор

    До коментар #7 от "Сандо":

    Санде, тоя така наречен не без основание "гад" в своето време беше също на газовата хранилка в държавата ни- директор в М-во на Енергетиката, където се отрегулираха и раздаваха "правилно" концесии и едновременно проседяващ като член на управата на газовите ни дружества. А по специалност и практика е много далеч от газовия бранш и като шеф не допускаше такива дори в екипа си. И сега ми кажи: казал ли е нещо всъщност, интересно, ново, с някаква мисъл и насока?
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Вълканов

    7 1 Отговор
    Когато сляпо вържеш икономиката си с политиката на друга външна сила, загазил си. Слугуваме на кой ли не, а насреща нищо - ядец. Във въгледобива, респективно еленергията зависим от американците. Зависим и от Евросъюза, който наложи затваряне на блокове в Козлодуй. Европата ни вкарва всичкия си земеделски боклук, а нашето производство се унищожава. Унищожи се и животновъдството. акива са ни управниците, които само приказват, а насреща беднотията. Некадърници управляват България вече повече от 30 години. Управляват слугите на бае ви Тошо. Тошо го няма, ама Тошовците, дето ги народи са много.
  • 27 Вярващ

    3 2 Отговор

    До коментар #15 от "1100":

    За всичко е виновен Б. Борисов!!! Вервай ми!
  • 28 gosho

    1 0 Отговор
    И санкциите срещу Ру също! Каквото почукало.
  • 29 Христо Казанджиев?? Хранилищата в Европа

    1 0 Отговор
    Препродават природен Газ на Полша и Украйна, за това са празни, но пропускаш да го отбележиш??? Напиши "Умнико" Казанджиев кои са Инвеститорите на Северен 2!!Оставяш впеченление, че е Само Руски!! Маниполираш Казанджиев!! И кой ти Каза, че си Експерт! Майкати, бабати!! Кой те произведе Експерт?? Ти си една Марионетка на Хранилка!!