Last news in Fakti

2 Юли, 2021 08:57 7 106 27

Христо Казанджиев: „Балкански поток“ беше една колосална измама

  • христо казанджиев-
  • републиканци за българия-
  • диверсификация-
  • енергетика-
  • балкански поток-
  • турски поток

Кандидат за народен представител от "Републиканци за България" със сериозни критики към кабинета "Борисов 3"

Христо Казанджиев: „Балкански поток“ беше една колосална измама - 1
Кадър: TV+/TV1

"Пътната карта е документът, подписан в средата на 2017 г. между "Газпром" и Теменужка Петкова за развитие на българската газопреносна система. Такъв аналогичен документ е подписан с Унгария и Сърбия. Комплектът от споразумения между Газпром и съответните държави формира проекта „Турски поток“. Разковничето е, че документът 1:1 говори за реализацията на „Турски поток“ като транзитен газопровод през България, а не така рекламирания „Балкански поток“". Това каза енергийният експерт и кандидат за народен представител в 24 и 25 МИР от "Републиканци за България" Христо Казанджиев в предаването „Денят с Веселин Дремджиев“ по TV1 и TV+.

„Балкански поток“ беше една колосална измама и тя е добър предмет за разследване от страна както на ДАНС, така и на българската журналистика. Този документ не е възможно да бъде унищожен, той съществува. За него знаят както в Унгария, така и в Сърбия. Срам е за България този документ да бъде укрит от един министър на енергетиката“, категоричен е енергийният експерт.

„Този документ е изключително важен от политическа гледна точка, защото в него са фиксирани ангажиментите, които държавата поема на правителствено ниво за реализацията на проекта „Турски поток“. В него са описани стъпките и най-вероятно ангажиментите, които поема една или друга страна“, изтъкна той.

„Фактът, че служебният министър на енергетиката изтъкна като загуба за България безапелационния отказ от получаване на транзитни такси от вече отменения транзитен договор, който беше до 2030 г. в размер на до 1.2 млрд. лв. е доста показателен, че тези политици, които си заминаха наскоро, са причинили огромна щета на България“, подчерта Христо Казанджиев.

По думите на енергийния експерт много любопитно е какво точно ще разследват по интерконектора Стара Загора – Комотини, защото експертите знаят, че той умишлено е забавян във времето, с оглед да не се дублират два договора за доставка на природен газ в България - от Азербайджан, и от Русия. В резултат на едно такова дублиране дружеството „Булгаргаз“ би изпаднало в една много сериозна ликвидна криза.

„Използваха се редица способи и този проект е едно добро поле за разследване. Кучето в този проект е заровено в начина, по който е формиран проектът - не като междусистемна газова връзка, а е създаден като търговски проект – за пренос на природен газ за България. Това е големият проблем и едно разследване трябва да обхване целия цикъл на създаване и реализация на този проект. Много се надявам ДАНС да има капацитета и компетенциите да направи едно много задълбочено разследване, защото контролът върху този проект действителност е от значение за националната сигурност“, добави кандидатът за народен представител на "Републиканци за България".

На въпрос ако имахме истинска диверсификация в България този удар с цената щеше ли да бъде по-малък Казанджиев отговори: „Да, щеше да има по-меки последствия за България поради факта, че начинът на индексиране на азербайджанския газ е на петролна основа, за разлика с индексацията на руския природен газ, в който е включена една компонента с много голяма тежест. Официално се коментира 40% тежест на спот цената за индексиране на цената на природния газ за българските потребители месец за месец, който идва от „Газпром“. Тази формула беше променена 2018 г. и излиза през носа на българския потребител“, припомни той.

Според Казанджиев много се е писало за диверсификацията, но малко хора разбират нейното значение.


Бел.ред.
Хората вярват, че новият парламент ще защити мажоритарните избори. Линк към резултатите


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 18 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 нашия

    28 3 Отговор
    колосална ...колосална...колко да е колосална ...нема и за едно шкавче да се напулни
  • 2 Цецу Сансьорния

    26 16 Отговор
    Син кухоглавец--много думи и никакви цифри!!
  • 3 Златкокюлчо Чекмеджийски от гр. Банкя

    22 5 Отговор
    Републиканци за България.... Много глупости дрънкате, надмина те гамизофф
  • 4 Филип Георгиев

    24 1 Отговор
    ОТ "РЕПУБЛИКАНЦИ ЗА СИЛНА БЪЛГАРИЯ" КРИТИКУВАТ САМО БОРИСОВ 3. 'ЩО БЕ. ПРИ БОРИСОВ 1 И 2, ВСИЧКО БЕШЕ ЦВЕТЯ И РОЗИ ЛИ. И К'ВО ПРАВИ КАЗАНДЖИЕВ ПРИ ЦВ. ЦВ. ? ЗА ДЕПУТАТ ЛИ ДЕ СТЯГА ? АМИ НЯМА ДА СТАНЕ.
  • 5 Гост

    23 5 Отговор
    Дано цоцолана теменуга някой я изпрати у затвора!
  • 6 ТаУмВзе

    26 3 Отговор
    Много ясно! Лично Путин ни свали цената на газа с 40 процента. А сега всичко скача. Геноцид се провежда яко.
  • 7 Пич

    18 5 Отговор
    Това е стратегически проект , а не толкова икономически. Този човек прави ли разлика...!!!??? Голямата трудност беше , да бъдат изпреварени американците... Тяхната мечта е , да зареждат Европа с втечнен газ... Ако им се получи , тогава тоя " експерт " ще види , какви ще са цените...!!! Явно е соросоидна подлога... Те от САЩ мачкат могъщи държави като Германия за газовите им проекти , така че , трябва да се радваме на успеха... Знаете как безапелационно ни унищожиха " Южен поток " .

    Коментиран от #10

  • 8 Пламен

    8 13 Отговор
    Беше поредния данък русия.За това сме най бедните в ЕС.
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Турчин

    10 2 Отговор

    До коментар #7 от "Пич":

    Браво Пич. Значи все още има умни хора в България.Които не са си продали душата срещу зелени долари.
  • 11 Чочо

    5 23 Отговор
    Фашисткия режим на Радев дига всички цени.Геноцида започва
  • 12 Българка

    16 3 Отговор
    Публикувано във факти.бг: „Балкански поток“ беше една колосална измама и тя е добър предмет за разследване от страна както на ДАНС"
    Теменужка Петкова се държа аругантно и нагло в НС, като при задаване на въпроси към нея, тя беше с гръб към питащите и безпардонно си тръгна от пленарна зала. След това нахлу в Газпром с цел да осуети изискване на документи от комисията и Манолова. Тя много добре знае, че руско- турски поток е колосално престъпление и грабеж на българите. Очакваме Борисов, Петкова и всички други замесени в това престъпление да бъдат разследвани , съдени и осъдени ефективно на дълги години затвор, както и на голяма парична санкция. Българите сме ощавени с милиарди
  • 13 Фактъ

    10 7 Отговор
    Боко е невинен . Той никога не е управлявал . Комунистите са виновни .
  • 14 Буха ха

    10 2 Отговор
    ТеменуШка крие пътната карта, но Газпром я притежава и ще я използва да ни клати, а нашето копие като липсва дори няма да знаем дали исканията на Газпром са основателни или не. Вероятно ще крият пътната карта до изборите за да не разберем как са продали България на Газпром, а след това ще излезе от някъде. Дано следващият главен прокурор им потърси сметка.
  • 15 А БАКАЛЪМ

    10 0 Отговор
    ЦВЪКИ ЩЕ НОСИ ГАЗ В КОФИ /А ДА СИ ЧУВАЛ ЗА ГАЗОВОТО НАХОДИЩЕ В СРЕДИЗЕМНО МОРЕ ПРЕД ЛИВАН И ИЗРАЕЛ / ОТ КЪДЕ ЩЕ МИНЕ ГЗТА ЗА ЕВРОПА /А ДА СИ ЧУВАЛ ЧЕ ГЪРЦИТЕ НЯМАХА НИЩО ПРОТИВ ТРАСЕТО ДА МИНЕ ПРЕЗ ТЯХ И МАКЕДОНИЯ / ЕЙ АМЕРИКАНСКИ ПОДЛОГИ ПАРИТЕ СВЪРШИХА КОЛКОТО И ДА ПЛЮЕТЕ
  • 16 БАЛКАНСКИ ПОТОК ...ШАМАР ЗА....БСП

    2 1 Отговор
    СУПЕР СУ И НИ Е БАЛКАНСКИ ПОТОК....ТРАНЗИТИРАМЕ ЗА ЕС И ЛАПКАМЕ КОМИСИОННИ...С КОНЕКТОРА ОТ ГЪРЦИЯ ВНАСЯМЕ ГАЗ ОТ ЦЯЛ СВЯТ....И СЪРБИ И МАКРДОНЦИ ИСКАТ ОТ ТАЯ ГАЗ...НАГОРЕ ПРОДЪЛЖАВА КЪМ ЕС....
  • 17 БАЛКАНСКИ ПОТОК...ШАМАР ЗА БСП

    2 2 Отговор
    КОЙТО ПРЕДЛАГА НАЙ ИЗГОДНИ КОМИСИОННИ, НЕГОВАТА ГАЗ ТРАНЗИТИРАМЕ....ПРОЕКТА Е ОДОБРЕН ОТ....ЕС ...КАКЪВ Е ПРОБЛЕМА
  • 18 БАЛКАНСКИ ПОТОК...ШАМАР ЗА БСП

    1 3 Отговор
    НАМАЛЯВАМЕ ЗАВИСИМОСТТА СИ ОТ РУСКИЯ ГАЗ......ЯКО НИ ЦОКАХА БРАТУШКИТЕ
  • 19 НИНОВА, КАК ЩЕ ДОКЛАДВАШ НА

    1 3 Отговор
    ПУТИН ЗА НАМАЛЕНИТЕ КОЛИЧЕСТВА РУСКА ГАЗ......ЩЕ ВИ РЕЗНАТ....РУБЛИТЕ
  • 20 ДРАГАН ЦАНКОВ 28

    0 0 Отговор
    ДОРИ НАС НЕ НИ ПИТАХА ЗА ПРОЕКТА.......
  • 21 Плашимир

    4 0 Отговор
    Боли ли го мекио някои , пак дигнаа парното на сите?
    За чий ми е тоа поток? Геиове служебни.

    Коментиран от #22

  • 22 РАДЕВ, СТИГА ВДИГА ЦЕНИТЕ

    1 5 Отговор

    До коментар #21 от "Плашимир":

    НАРОДА ИЗНЕМОГВА
  • 23 Христо Казанджиев

    5 1 Отговор
    Ти пък си колосален тъпанар!
  • 24 Кико

    4 1 Отговор
    Още един взима нож и вилица да се включи в Голямото плюскане!
  • 25 ами

    3 0 Отговор
    Паткова-в кауша,дебелата `китара`-на клона...
  • 26 цифри

    2 0 Отговор
    ако тиквата не беше спрял Южен поток ,сега щехме да имаме 4 тръби с 8 компресорни станции!спомнете си кой се хвалеше,че спрял т.н.южен шлем!!
    балканския е зя брятята сърби и унгарци!
  • 27 Енергийната Мафия е най силна!!

    0 0 Отговор
    Енергийната Мафия!!!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове