Отидете към основна версия

6 692 57

"Булгаргаз" пак вдига шоково цената на газа

  • газ-
  • булгаргаз-
  • кевр

От компанията искат 124,76 лв. за мегаватчас

Снимка: БГНЕС

Каква да бъде цената на природния газ от 1 ноември. Това обсъдиха на открито заседание в Комисията за енергийно и водно регулиране /КЕВР/.

Предложението на "Булгаргаз" от 11 октомври предвиждаше цената на природния газ у нас от 1 ноември да бъде 124,76 лв. за мегаватчас (без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС) и включва компонента за дейността "обществена доставка" и компонента "задължения към обществото", уточнява dariknews.bg.

Цената за октомври е 94,54 лв. за мегаватчас (без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС), по която общественият доставчик продава природен газ на крайните снабдители на природен газ и на лица, на които е издадена лицензия за производство и пренос на топлинна енергия. Това означава поскъпване от малко над 30 на сто.

На заседанието днес обаче бе обсъден и вариант цената на природния газ от 1 ноември да бъде по-ниска от тази за октомври. Окончателното решение ще бъде взето на 1 ноември на закрито заседание.

Изпълнителният директор на "Булгаргаз" Николай Павлов съобщи, че на 27 октомври е подписан договор между "Булгаргаз" и Българският енергиен холдинг. Доставките са гарантирани за ноември. Павлов посочи, че очакват трайно решение, което ще позволи „Топлофикация София“ да заплаща регулярно своите доставки.

Поставете оценка:
Оценка 1.8 от 12 гласа.

Свързани новини

  • Русия ще увеличи доставките на газ

    Владимир Путин нареди след попълване на газовите запаси в Русия, да започне запълване хранилищата и в Европа. Нареждането беше дадено на главния изпъл ...
    29.10.2021
    2 301
    24