Отидете към основна версия

1 367 8

Асен Василев: Против съм различните ставки в цената на тока

  • асен василев-
  • ток-
  • веи-
  • ставки
Снимка: БГНЕС

"Противник съм на диференцираното разпределение на цената на тока, тъй като това отваря възможността да се краде”. Това обясни в студиото на „Здравей, България” на Нова телевизия енергийният министър Асен Василев.

По повод проверката на Еврокомисията, министърът посочи, че очаква тя да даде реалистичен поглед какво се случва в енергетиката като икономически взаимоотношения, както и „преглед на договорите, които имаме, за да се види доколко те съответстват на европейското законодателство. Имаме такива съмнения, наши юристи ги гледат, но трябва и Европейската комисия да се произнесе”. Той обаче отказа да уточни за кои договори става въпрос.

Василев подчерта, че е важно да се видят къде точно са изкривените взаимоотношения, защото „ако те се оправят, ще се открият доста големи резерви в системата, за да не се стигне до увеличение на тока”, посочи още той.

По думите му върви вътрешна проверка на част от фотоволтаиците в страната. Оказало се, че някои от централите „за февруари са работили със слънцегреене 32 часа в денонощието”. Асен Василев посочи още, че „ВЕИ не използват енергия при производството на ток. Само че енергията, която е вложена, за да се произведе сами я панел, в много случаи е повече от енергията, която този панел ще произведе по време на целия си живот. Инсталационната стойност на панелите е изключително висока. Затова Европа прие директива да се дават допълнителни стимули за ВЕИ”, допълни енергийният министър.

Василев даде пример с някои европейски страни, където тези стимули са намалени. „В Германия намалиха стимулите с 30 %, Испания дължи около 15 млрд. евро към техните ЕРП-та за неизплатени стимули, в Чехия въведоха висок данък върху ВЕИ”.

По повод идеята за специален фонд, който да компенсира цените на електроенергията от ВЕИ, Василев заяви, че това е един от вариантите, които не бива да бъде отхвърлян.

Относно диференцираното разпределение на цената на тока той обясни, че е противник на различните ставки, тъй като това отваря възможността да се краде.

По повод прогнозното намаление цената на тока, Асен Василев коментира с думите: „Това е излишна мярка, която ще доведе до изкривяване на пазара и отново ще влезем в хаос в системата”.

Василев изтъкна, че се работи изключително спокойно, тъй като няма натиск вътре в правителството.

Относно някои идеи за намаление на данъчната ставка – отпадане на плоския данък за физическите лица и нулева ставка за хората с минимална заплата, икономическия министър коментира, че ако се въведат тази данъци, трябва да се осигури много добър контрол на събираемостта на парите от данъкоплатците.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини