Отидете към основна версия

1 906 9

Инфлацията в най-силната икономика удари 30-годишен връх

  • германия-
  • инфлация

Това се дължи на растящите разходи на енергоносителите в Германия

Снимка: Shutterstock

До 5.3% достигна годишната инфлация през декември 2021 г. в най-силната европейска икономика – германската. Това стана след увеличение от 5.2% през ноември, съобщава Федералната статистическа агенция Destatis. За цялата изминала година инфлацията във ФРГ е 3.1%, което е най-високия показател за последните 30 години.

Поскъпването на жилищата достигна също рекордите от 2000 г. По информация на Централната банка имотите са силно надценени.

Причината за високата инфлация, по данни на Destatis, са по-високите разходи за енергия, прекъсване на веригата на доставки. Данните за инфлацията през декември взеха предвид данъчните ваканции, въведени за смекчаване на въздействието на блокирането на коронавируса върху икономиката. Възникна въпросът дали инфлацията е достигнала своя "пик" или ще има "по-нататъшен, неочакван досега растеж", казва Фрици Кьолер-Габе, главен икономист на държавния кредитор KfW.

През последните месеци цените на газа в Европа рязко се повишиха, в резултат на силния ръст на търсене, тъй като икономиката излезе от коронавирусните ограничения. Тенденцията се засили заради геополитическото напрежение около Русия, която доставя 30% от европейския газ.

Поставете оценка:
Оценка 1 от 3 гласа.

Свързани новини