Last news in Fakti

10 Януари, 2022 11:25 1 851 9

Инфлацията в най-силната икономика удари 30-годишен връх

  • германия-
  • инфлация

Това се дължи на растящите разходи на енергоносителите в Германия

Инфлацията в най-силната икономика удари 30-годишен връх - 1
Снимка: Shutterstock

До 5.3% достигна годишната инфлация през декември 2021 г. в най-силната европейска икономика – германската. Това стана след увеличение от 5.2% през ноември, съобщава Федералната статистическа агенция Destatis. За цялата изминала година инфлацията във ФРГ е 3.1%, което е най-високия показател за последните 30 години.

Поскъпването на жилищата достигна също рекордите от 2000 г. По информация на Централната банка имотите са силно надценени.

Причината за високата инфлация, по данни на Destatis, са по-високите разходи за енергия, прекъсване на веригата на доставки. Данните за инфлацията през декември взеха предвид данъчните ваканции, въведени за смекчаване на въздействието на блокирането на коронавируса върху икономиката. Възникна въпросът дали инфлацията е достигнала своя "пик" или ще има "по-нататъшен, неочакван досега растеж", казва Фрици Кьолер-Габе, главен икономист на държавния кредитор KfW.

През последните месеци цените на газа в Европа рязко се повишиха, в резултат на силния ръст на търсене, тъй като икономиката излезе от коронавирусните ограничения. Тенденцията се засили заради геополитическото напрежение около Русия, която доставя 30% от европейския газ.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 3 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Мнение

    8 15 Отговор
    Напред с вдигнато юмруче и Зелен чорап,напред и нагоре към нови инфлационни върхове..
  • 2 Герберопитеци

    20 2 Отговор
    Сега чакаме някой герберски трол да каже, че при Боко всичко е било евтино и после : "честита ви промяна.."
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 сами се прекараха

    18 0 Отговор
    5% Декември , 5% Ноември ........И като ги сметнеш нацяло - над 50% инфлация !
  • 5 Ами да

    9 2 Отговор
    Енергоносителите-запомнете го това...те са най-важни!!! Ако ги нямаш си аут-и най-силната и иновативна икономика да имаш-без енергоносител си никой! А нека още немците да слушкат САЩ и да се цупят на руската газ....иди.ти!!!

    Коментиран от #7

  • 6 James

    4 1 Отговор
    Нека още налагат Кови мерки, после да не реват. Бебета
  • 7 James

    2 6 Отговор

    До коментар #5 от "Ами да":

    САЩ не диктува кой какъв газ да ползва. България ползва руски газ, осъзнай се малко. Газта на българския пазар не е американски

    Коментиран от #8

  • 8 Ама вярно ли

    10 1 Отговор

    До коментар #7 от "James":

    Айде бе-как така САЩ да не диктуват-че нали те наложиха санкции на С Поток 2 и на западни фирми работещи по него...Нали точно Сенатор Маккейн беше до Орешарски и се хилеше широко когато обявихме официално спирането на Ю Поток.Нали точно заради американските игри и натиск не започна строежа на Беляне....Да ти давам ли още примери по света? А руска газ ползваме защото е заварено положение-от време оно....Ай ти се събуди и гледай реалито и хронологията на събитията....
  • 9 Нерегистриран

    5 0 Отговор
    На запад, франкфурт много са си ок българите. Завърлиха, върнаха се и пак обратно. Тях не ги мислете, психолози са, лекари, архитекти и сие. Мислете кво става за обикновените йора, със заплата от 500 лева и пенсии 300,370.