Отидете към основна версия

2 901 10

Сливат няколко дружества на БДЖ

  • бдж-
  • влак

Амбицията е БДЖ да се модернизира и да излезе на печалба през 2023 година

Снимка: БГНЕС

„БДЖ Холдинг”, „БДЖ-Пътнически превози” ЕООД и „БДЖ-Товарни превози” ЕООД се сливат в Национална компания „Български държавни железници”.

На брифинг в ресорното ведомство транспортният министър Николай Събев представи Борда на директорите на новата компания, предава NOVA.

Амбицията е БДЖ да се модернизира и да излезе на печалба през 2023 г. Ще се направи пътна карта за мерките, които ще се предприемат за модернизацията.

Целта е да няма забавяне в графиците, да има свързаност между градовете и влаковете да са приятни за пътуване.

От началото на 2024 г. смятаме повече да не искаме пари от държавата, затова че изпълняваме договора за обществен превоз, ще излезем на капиталовите пазари в Европа, посочи министърът. Състоянието на БДЖ в момента е критично, каза пред БТА Събев.

Министърът на транспорта представи новия Съвет на директорите на БДЖ, който включва петима експерти, които заедно с екипа от зам.-министри поставят началото на реформата в железницата. Симеон Евтимов, председател на борда, Йордан Мирчев, Кирил Григоров, Любомир Сяров, Петко Петков са новите членове на Съвета на директорите на БДЖ. Всеки един от тях е много сериозен експерт в областта на железниците, каза министър Събев.

Ние като нов Съвет на директорите поемаме отговорност към принципала за управление на държавния капитал в обществена полза като превърнем БДЖ в истинска национална компания, да да стане железницата предпочитания транспорт в България, каза Евтимов.

Целта е гражданите да се радват от свободата на придвижване, бизнесът да има достъп до пазарите, а обществото като цяло да разчита на сигурността на железните пътища. Искаме да променим нещата и места пазарната функция на железницата да се използва като социален инструмент, искаме социалната функция на железницата да се ползва за интегриране на транспортния пазар, отбеляза Евтимов.

Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 9 гласа.

Свързани новини