Отидете към основна версия

7 Март, 2022 18:03, обновена 7 Март, 2022 18:03 58 538 102

"Газпром" с важна новина

  • газпром-
  • цена-
  • газ

Компанията не изключва поскъпване на газта

Снимка: ЕРА/БГНЕС

"Газпром" допуска възможността за увеличаване цената на газта. Причините за повишаването не зависят от компанията, съобщават в информация до медиите. Това се дължи на исторически достигнатите нива на цената на газта на борсата - 3892 USD за 1000 куб.м. Не е изключено и по-нататъшно поскъпване.

По-рано имаше съобщения, че САЩ обсъждат с европейските си партньори забрана на доставките на петрол от Русия. Освен това ръководителят на френския концерн Engie, една от най-големите енергийни компании в Европа, Катрин Макгрегър смята, че ЕС няма да може да намери друга държава, която да замени Русия в доставката на газ.

Като цяло ръстът на борсовите котировки за газ се наблюдава на фона на факта, че САЩ, ЕС, Великобритания, както и редица други държави обявиха налагането на санкции срещу редица руски юридически лица и лица, след като руският президент Владимир Путин обяви на 24 февруари, че се провеждат специални военни операции в Украйна в отговор на призива на лидерите на републиките на Донбас за помощ.

"Газпром" напълно изпълнява заявките на чуждестранни купувачи за доставка на газ, а също така възнамерява да осигури изпълнението на задълженията си по дългосрочни договори, съобщиха от холдинга. Също така изпълнява всички налични заявки за доставка на газ от чуждестранни потребители. "Украинският коридор се използва на 100% в рамките на транзитното споразумение“, уточниха от компанията. От там "осигуряват и гарантират" изпълнението на дългосрочните договори за доставка на газ.

Постоянно се резервира капацитет за изпомпване на газ през газопровода Ямал-Европа до Германия.

Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 127 гласа.

Свързани новини