Last news in Fakti
  Тема: Украйна

26 Март, 2022 08:50 7 246 103

Плащането в рубли на газа ще принуди ЕС да заобиколи собствените си санкции

  • газ-
  • рубли-
  • плащане-
  • путин

За да изпълнят това решение, европейските партньори ще трябва да купуват рубли от Централната банка на Руската федерация, която е под санкциите на ЕС, пише германският вестник Spiegel

Плащането в рубли на газа ще принуди ЕС да заобиколи собствените си санкции - 1
Снимка: ЕРА/БГНЕС

Решението на руския президент Владимир Путин да прехвърли плащанията на газ в рубли изненада Запада, то всъщност принуждава Европа да заобиколи собствените си санкции. „Путин косвено ни принуждава да заобиколим собствените си санкции“, казва германският икономист от Дюселдорф Йенс Зюдекум, цитиран от Der Spiegel. Той добави, че за да се съобразят с това решение, европейските партньори ще трябва да купуват рубли от Централната банка на Руската федерация, която е под санкциите на ЕС.

Валутният експерт Питър Бофингер е на мнение, че този ход на президента на Русия е насочен преди всичко към укрепване на рублата. „Ако западните потребители на газ сега са принудени да купуват рубли за долари или евро, търсенето на руската валута, а оттам и нейният обменен курс ще се повишат“, каза Бофингер.

Още новини от Украйна

Според Клаус-Юрген Герн от Института за световна икономика в Кил (Северна Германия) Централната банка на Руската федерация може да продава рубли на потребителите на газ чрез руски банки, като по този начин стабилизира рублата. „В същото време Путин ще окаже огромен натиск върху западния свят, защото това ще направи собствените му санкции абсурдни“, каза Герн.

По-рано Путин каза, че Русия ще откаже да приеме плащане за доставки на природен газ в компрометирани валути, включително долари и евро, и ще премине към плащания в рубли. Според него, след като плащанията за Русия на газ с неприятелските страни се превърнат в рубли, чуждестранните потребители трябва да могат да извършват необходимите операции. Държавният глава подчерта, че бъдещите промени в газовите договори с неприятелски страни ще засегнат само валутата на плащане: тя ще бъде променена на руска рубла.

Путин инструктира правителството да издаде директива на „Газпром“ за изменение на съществуващите договори. Министерството на финансите и Централната банка в рамките на една седмица трябва да определят реда на операциите за закупуване на рубли на вътрешния пазар от купувачите на руски газ.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 84 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ФАБ-500

    207 29 Отговор
    ЕС е пред разпад а ние сме саво натовски полигон

    Коментиран от #50

  • 2 Внимание - хибридна статия !

    25 167 Отговор
    Покрай отделни факти се прокарва московската политика !

    Коментиран от #17, #24, #89

  • 3 кабел

    140 10 Отговор
    Плащайте в евра,долари или в рубли газа ,щото иначе льошьо! Ще стоим на студено и некъпани. По-неприемливо е да стоим гладни.
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Хихи

    214 14 Отговор
    Това е точния отговор на западната демокрация - свободата на избора, ако искаш купуваш в рубли, ако не искаш, не купуваш
  • 6 Ха-ха

    105 6 Отговор
    СМО-ТА-НЯ-ЦИ! Кончита....... Вурст пее камъните падат от небето!
  • 7 Б А Й Х @ Й ‼️

    169 5 Отговор
    Oт утре Германия и България могат да не ползват руски газ, а LPG от САЩ‼️
    А‼️ Ама и двете НЯМАТ терминали за обработката му ‼️

    Коментиран от #21, #35, #69, #91

  • 8 Иво

    215 12 Отговор
    Еми нали това е целта на Путин, да им покаже че без Русия са нищо, което си е чиста истина! Сега тая истина става просто очевадна, та така. Сега да пробват да произведът нещо без руски газ. А пък ако и всички останали ресурси минат на рубли ще я втасат съвсем.

    Коментиран от #96, #100

  • 9 хъхъ

    170 8 Отговор
    Ако искат да купуват. Може би ЕС ще стане по-зависим от Турция и ще взима от там руски газ. НАТО-вска Турция не е в списъка с неприятели на Русия, а ние като много умни сме там.
  • 10 Путин шахматиста

    178 12 Отговор
    Набивам им го здраво на европeдaлите.
  • 11 Б А Й Х @ Й ‼️

    83 3 Отговор
    Знаете ли вица за евреина който продавал вратовръзки в пустинята ‼️ ❓
  • 12 Бидона ще даде газ

    134 7 Отговор
    И Катар и Азерите.

    Хаха и за другата Коледа целото ЕС, ако го има ще пише на дедо Мраз - моля те дай ни газ
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 име

    129 6 Отговор
    С интерес очаквам преговорите между ЕССР и Газпром, са видим там какви ще ги натворят нашите душмани от брюксел!
  • 15 Ето ви един ярък пример

    114 6 Отговор
    Защо да не приемаме Еврото като национална валута в България. Можем да я приемем само като вторична разплащателна единица, иначе ще загубим суверинитет по икономически причини...

    Коментиран от #47

  • 16 Руснаците сами са си виновни.

    17 146 Отговор
    Да искаше някой да унищожи русофилията по този начин - той не би могъл. Толкова лоши неща се изприказваха за Русия, които не се бяха изприказвали дори в най-тежките и тъжни русофобски времена. Това нападение подтикна създаването на украинската нация. Руското население в Украйна също не се чувства комфортно и мина на украинска страна, възприемайки украинския идеал. Това е голям шамар. Русия направи грешката, която прави всеки голям завоевател. Те смятаха, че всичко ще свърши бързо, не стана така. Какво ще правят с Украйна – държава с площ половин милион кв.км. и 44 милиона население. В момента Русия се опитва да излезе от капана, в който сама влезе.

    Коментиран от #72

  • 17 Grote Olifant

    80 3 Отговор

    До коментар #2 от "Внимание - хибридна статия !":

    Сериозно? Кое е хибридното?

    Коментиран от #65

  • 18 kjl

    140 12 Отговор
    Гениален ход. Сега и Китай трябва да ги последва и да поиска плащане на стоките и услугите само в юани и "невероятния" западен свят се разпада на парчета. Лошото е, че ние пак сме от грешната страна. Не си вадим изводи, благодарение на тези изроди и това си е. Аз ще се запася с дърва тази пролет, пък нека имаме диверсификация от Луната чак.

    Коментиран от #23, #29

  • 19 Факт

    117 4 Отговор

    До коментар #13 от "Бай Желязко":

    Десетилетия ни управляват национални предатели...кукли на конци!
  • 20 Б А Й Х @ Й ‼️

    95 1 Отговор
    Един арабин вървял през пустинята, обаче нямал вода. Толкова бил жаден чееее... Вървял, вървял и видял една сергия. Отишал там и казал на евреин дето продава вратовръзки:
    - Искам вода.
    - Немам вода.
    - Ко имаш?
    - Вратовръзки.
    - За кво ми е вратовръзка в пустинята, не ми трябват тъпите ти вратовръзки. Искам вода!
    Кубинеца казал:
    - Еми братко ей там има един ресторант там дават вода.
    Арабинът отишъл и след 3 дена се върнал на четири крака.
    - Какво стана дадоха ли ти вода?
    - Не. Брат ти каза че трябва да вляза със вратовръзка.
  • 21 Grote Olifant

    45 3 Отговор

    До коментар #7 от "Б А Й Х @ Й ‼️":

    CNG и LPG нямат много общо, освен че са въглеводороди.

    Коментиран от #44

  • 22 Госあ

    11 112 Отговор
    Не разбрахте ли, че никой нема да плаща у рубли ?

    Коментиран от #25, #28, #36, #82

  • 23 Госあ

    9 84 Отговор

    До коментар #18 от "kjl":

    Китай никога няма да се върне назад към врабчеловците на болшевиките. Не го ли разбрахте ?
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Руснак

    131 7 Отговор
    Какво си мислеше Европа, когато налагаше санкциите? Колко силна и умна е тя? Тя се оказа просто глупачка. Освен това газът е началото, по късно ще има плащане за рубли метал, пшеница, гора и така нататък.
  • 27 Урюрвкос

    50 8 Отговор
    засега няма реакция на бизнес кръговете а само политиканстващи европейски чиновници си чешат езиците. По подробно изучаване на предложението е даже изгодно за ЕС. Възможно част от доставките на горивото ще бъдат плащани в рубли но част ще остане в евро още повече самия Газпром плаща за транзита на трети страни в евро или долари. Освен горива Русия изнася и други суровини които купени с рубли са под контрола на руската ЦБ и цените са прозрачни. Досега как беше, искаш руска стока и производителя ти дава сметка в евро някъде на Кипър. Плащаш на офшорката а тя плаща на производителя по цена себестойност плюс 0,1% печалба. Държавата взема данъци от тези 0,1% а в офшорката се събират огромни средства за яхти и вили. По схемата в рубли цените може и да паднат защото се увеличава контрола към производителя.
  • 28 Б А Й Х @ Й ‼️

    90 5 Отговор

    До коментар #22 от "Госあ":

    Прочети бавно вица! А сега замени вода с газ и вратовръзка с рубли‼️ И вече не е виц ‼️

    Коментиран от #41

  • 29 Раша

    72 3 Отговор

    До коментар #18 от "kjl":

    Арабите сега ще продават и газ,и петрол за юани!
    Добро утро!
  • 30 gggw

    69 3 Отговор
    пък Лорер нямало да купува газ, той е на пелети. другите да му мислим

    Коментиран от #40

  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Копейкин

    6 60 Отговор
    Рубли?А може ли в копейки? 😂
  • 33 Комон Сенс

    66 3 Отговор
    ЕС не може в краткосрочен план да се откаже от руските енергийни доставки. Това би ударило БВП на ЕЗ стократно повече отколкото би ошетило доставчика. Все едно да се прострелящ в крака, за да му е гадно на комшията, че му вдигап шум.
    Разбора се европейското изоставане би свършило чудесна работа на други играчи и от тяхна гледна точка това би било икономически изгодно. То в икономиката никога нищо не се губи, парите само сменят собствениците си и имат склонност да се натрупват на върха на пирамидата - гравитационните сили са обърнати.
  • 34 WhiteNoise

    51 1 Отговор
    глейте са... не е да не изкарвам пари.. не е да съм нешо нервен на някой...
    ама треа има правила и да се спазват. ще се бъхтя 30 години и докато почивам на 70 годин с каяка/уинда в гърция примерно ще дойде некъв цървул да ми каже, че съм българин... и са треа ми вземат всичко и да го дадат на некви македонски "шведи"...
    Па ако ви радва тоя свят ... живейте си у него
  • 35 Грешиш

    58 4 Отговор

    До коментар #7 от "Б А Й Х @ Й ‼️":

    LNG от Сащ(през Катар) и LPG от РФ са две различни неща. Очевидно е, че и европейските лидери не са наясно като теб. Но нали трябва да се направи мръсно на РФ като не и се плати в рубли...а последствията на Катарския Натурализиран Американски газ първо за джоба ни ще бъде пагубен и второ за околната среда ще бъде голяма вреда...

    Коментиран от #76

  • 36 карамфила

    43 3 Отговор

    До коментар #22 от "Госあ":

    Ще оживеем,ще видим.Много ми е студено,откъде мога да си купя газ за рубли?

    Коментиран от #49

  • 37 Хан Ювиги

    6 94 Отговор
    Европа няма да плаща нищо в рубли.
    Рублите са боклук.
    Казах !

    Коментиран от #83

  • 38 Васил

    8 77 Отговор
    Това че иска да се плаща в рубли с нищо няма да оправи Руската икономика рублата вече не струва на практика нищо курса изкуствено се поддържа. Дали газта ще е долари евро ии рупии няма значение все едно да си смените парите в чейндж бюро. Поредната лудост на диктатора който си мисли че е много гениален ама икономиката зависи какво произвеждаш а те в момента само едни газ и нефт и е въпрос на време да им наложат ембарго.

    Коментиран от #57

  • 39 Госあ

    10 48 Отговор
    Специално пък ние имаме нужда от руската газ точно толкова, колкото и от руската пшеница. Да му мислят германците. И ще го измислят, между другото. Тия санкции ще бъдат дългосрочни.

    Коментиран от #43, #84

  • 40 Тоя пък не го е срам

    31 0 Отговор

    До коментар #30 от "gggw":

    Да излиза нон стоп дрогиран по медията. Война се води, световни проблеми има. Тоя се хили все едно всичко е цветя и рози...
  • 41 Госあ

    1 33 Отговор

    До коментар #28 от "Б А Й Х @ Й ‼️":

    Точно така, газта ще бъде заместена с вода.

    Коментиран от #85

  • 42 Ами сега

    69 3 Отговор
    „В същото време Путин ще окаже огромен НАТИСК върху западния свят, защото това ще направи собствените му санкции абсурдни“, каза Герн. А "цивилизованият" свят какво прави досега ? ИЗВОД - Не плюй срещу вятъра
  • 43 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    48 2 Отговор

    До коментар #39 от "Госあ":

    Тия санкции ще бъдат толкова дългосрочни колкото да умре от студ и последния германец.
  • 44 Б А Й Х @ Й ‼️

    30 4 Отговор

    До коментар #21 от "Grote Olifant":

    ЗНАЕТЕ ЛИ, ЧЕ природният газ е в мъжки род, а пропан-бутана, заради наименованието битова газ е в женски род. Това е съществена разлика, и когато говорим за природен газ е правилно да казваме „ГАЗЪТ“, а когато говорим за LPG, е правилно да използваме членуво думата „ГАЗТА“.‼️ И да, знам редът на въглеводородите! Все пак , знаеш ли КАК Германия и България МОГАТ да получат ГАЗ от САЩ ❓❓❓

    Коментиран от #52, #54, #55, #60

  • 45 Така е

    26 0 Отговор
    смешници явно него бяхте редвидили
  • 46 Орел

    32 1 Отговор
    В света има няколко държави, които са си самодостатъчни. Всякакви санкции само променят установения ред, но не могат да ги провалят. САЩ, Китай, Индия, Бразилия ,Русия и т.н. А ние...?!

    Коментиран от #62

  • 47 Дедо-вия

    21 1 Отговор

    До коментар #15 от "Ето ви един ярък пример":

    Прав сте Господине. А и с валутния борд ние вече сме приели еврото като резервна валуто

    Коментиран от #67

  • 48 един от многото

    23 0 Отговор
    Ами ние затова не бързахме с еврото!
  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 Иван

    6 34 Отговор

    До коментар #1 от "ФАБ-500":

    Пак ли се разпад ЕС. Вече 50 години се разпада вдруги ден. И САЩ и те вече се разпаднаха и залязоха 45 пъти и тепърва Русия ще владее целия свят. Слушаме ги тия приказки вече 50 години, не се научихте…
  • 51 WhiteNoise

    42 2 Отговор
    с фон дер Лайнeн застанете в ъгъла. ще пестите така от отопление. там е 90 градуса
  • 52 УСА боклук

    35 1 Отговор

    До коментар #44 от "Б А Й Х @ Й ‼️":

    Приятелю, има една друга газ, която ще ползваме ние, и тя се налива в ламбени шишета и газеничета Тя от кой род е?
  • 53 да питам

    6 24 Отговор
    А Вовата осигури ли контейнери , за рублите ...🤭😁

    Коментиран от #86

  • 54 един от многото

    17 0 Отговор

    До коментар #44 от "Б А Й Х @ Й ‼️":

    Едното е ( LNG – ликуид нейчаръл газ) , другото (LPG – ликуид петролиум газ).
  • 55 WhiteNoise

    36 1 Отговор

    До коментар #44 от "Б А Й Х @ Й ‼️":

    българскио език е богат на секви родове... лошото е, че засега ще вземем само пълния член.
    краткия член е само за тия дето имат канадско, израелско и дори арменско гражданство... и само минават
  • 56 E Sega?

    13 19 Отговор
    Този ход как се връзва с широко прокламираната лудост и невменяемост на господинчото, стоящ начело в Кремъл? Изненадани сме от налудничавият замисъл.

    Коментиран от #58

  • 57 До Васил

    7 0 Отговор

    До коментар #38 от "Васил":

    Ти да не си куфражист?
  • 58 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 59 Въобще не е налудничева идеята

    24 1 Отговор
    А е удар с питката отзад
  • 60 Grote Olifant

    28 0 Отговор

    До коментар #44 от "Б А Й Х @ Й ‼️":

    Как се пренася газ? По тръби, веднъж. С метанонози, дваж. Как ще идва от щатите този шистов газ аз не зная. Не претендирам, че от всичко разбирам. Предполагам само, че ще е компресиран. И че скоро трябва да строят мосх между САЩ и Европа. С кораби няма да смогнат.
  • 61 САТЪРА НА ХАНА

    32 2 Отговор
    ГЕРМАНСКИТЕ ДЮНЕРИ СА В ЕВРО,
    ..
    ЗАЩО РУСКАТА ГАЗ ДА НЕ Е В РУБЛИ
    ..
    ЦАЙТНОТ
  • 62 А ние сме

    14 0 Отговор

    До коментар #46 от "Орел":

    ОН@НИСТИ!
  • 63 САТЪРА НА ХАНА

    32 1 Отговор
    АЗИАТЦИТЕ ПЛАЩАТ
    АРАБСКИЯ ГАЗ С 30 ДО 40% НАДЦЕНКА
    ....
    В СРАВНЕНИЕ С ЕВОПЕЙСКИЯ ГАЗ ... ПО ДЪЛГОСРОЧНИ ДОГОВОРИ
    ..
    ЗА ДА ПРЕ-НАСОЧСТ ТАНКЕРИТЕ КЪМ ЕВРОПА ЕВРОПЕЙЦИТЕ ТРЯБВА ДА ИМ ДАДАТ 50% НАДЦЕНКА ..И ТУКА ВЕЧЕ СТАВА ГАДНО
  • 64 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 65 Как да ти каже

    21 1 Отговор

    До коментар #17 от "Grote Olifant":

    Той е само един прост драскач за дребните на най вредната страна в света САЩ
  • 66 Мдааа....

    40 3 Отговор
    Предрекох го това още в началото на войната ,и купищата санкции,които ЕС започна да удря към Русия.Казах ви го,че Путин ще обяви Златна рубла.Нямало как да стане.Не може да го направи .Еми ето стана. Направи го.Хич не си мислете,че ще отстъпи.Който иска газ - плаща в рубли.Който не иска да плаща - няма газ.

    Коментиран от #95

  • 67 Въпрос

    21 0 Отговор

    До коментар #47 от "Дедо-вия":

    Кой гарантира валутният борд? Тези дет не искат да плащат в рубли ли?
  • 68 жоро уудстока

    3 30 Отговор
    Има алтернатива -не само там има горива.Но агресия има в изобилие.Много е изтърпял руският народ,но ми се струва,че повече няма накъде.Ще споделя снощният си сън:в една държава се появил вирус,който спирал умственото развитие до ниво петгодишни,но физическото не.Всяка нощ на хорицата се явявал богатир-джудже и започвал да си играе с тях на война,детска радост-бенгалски огън и др.Те искали да им остави бенгалски огън и през деня,но той не давал.Ядосвали се и за тяхна радост една нощ дошли хора с бели престилки,които го отвели далече в бялата гора.Като на магия петгодишните умствено настигнали физическото си развитие.И настъпил мир!Хубав и мирен ден!
  • 69 Слава на саш и нато

    3 30 Отговор

    До коментар #7 от "Б А Й Х @ Й ‼️":

    Германия като сила във всяко отношение бързо може да направи и инсталира такова съоражение

    Коментиран от #88

  • 70 Никой няма да плаща с рубли

    6 44 Отговор
    ,рашките изумиха целия свят с неподготвеност и тотална липса на стратегия,карат като през 80 те години на юруш и размахват куфар с червено копче,шолц каза че ще спрат доставките от раша много по бързо от колкото някой си мислят

    Коментиран от #71, #93

  • 71 Шолц е прав

    26 2 Отговор

    До коментар #70 от "Никой няма да плаща с рубли":

    Ще му спрат доставките на газ след седмица.
  • 72 Симо

    46 5 Отговор

    До коментар #16 от "Руснаците сами са си виновни.":

    Абсолютни глупости. За руското население в Украйна просто забравете. Можете до пишете каквито си искате измислици, но след буквално зверствата на нацистите от Азов, Айдар, Днепър и прочие изроди поне 20 милиона станаха по руснаци от руснаците. Украйна няма да има. Който не го разбира е кретен.
  • 73 Енгелс

    29 1 Отговор
    Ами ще купуват. Капитализъм е! Пари и интереси. Това сега движи света.
  • 74 Хохохо 🤣🤣🤣

    23 2 Отговор
    Ами сега 👊🏻👏🏻💪🏻Слава на Русия 🤞🏻👏🏻👍🏻🙏😀
  • 75 Продавам

    17 1 Отговор
    Неограничено количество копейки
    Курсът е изгоден една копейка равна на един евроцент
  • 76 Таласъма

    35 1 Отговор

    До коментар #35 от "Грешиш":

    От 01.02.2022 Катар продава цялата свободна част от своя газ на Китай по 25 г. договор с любопитна клауза, че Китай поема всички допълнителни свободни количества газ за този период.
    И понеже Китай дава най добрите цени за газа, в Катар вече няма никакви свободни количества газ .
    Ако някой вярва, че ЕС може да се състезава по цени с Китай, се лъже.
  • 77 Дъ-Ге

    27 0 Отговор
    Е защо от руската банка. Да купуват от руската борса. Тя не е под санкции. А и кой казва че ще купуват. Просто ще внасят кешовица по определения курс на деня. И то ще е трудно първия път. После ще стане машинално и безболезнено.
  • 78 ДА ИЗМЕТЕМ крадливата пасмина ГЕРБ

    27 1 Отговор
    EвроГейци, купувайте рубли, ще ви трябват, в бъдеще още повече...
  • 79 Тодоров

    40 1 Отговор
    Правилно - долари и евро за рубли Тъпанарите от Брюксел не бяха помислили за това. С техните санкции по техните глави. Каквото повикало, такова се обадило. А Кирчо да не се изхвърля много като плюнка срещу вятъра. Да вземе да се учи от Орбан как се защитава национален интерес. И още нещо важно при договаряне на доставките на газ от брюкселските шмекери - да не стане като с ваксините, за България все няма или закъсняват.
  • 80 Тот

    25 0 Отговор
    ЕС вече заобикаля всичко.Няма принципи.Джендарското управление е така.
  • 81 R g NG fd

    25 1 Отговор
    Няма как все вие да сте победители. И няма как тази огромна държава да я спрете. Ще страда Европа и то доста, затова че слуша друга държава която е от друг континент.
  • 82 Ха ха

    11 0 Отговор

    До коментар #22 от "Госあ":

    Да се обзаложиме?
  • 83 Ха ха

    18 0 Отговор

    До коментар #37 от "Хан Ювиги":

    В натура ли ще плащаш?Обратните не са на мода в Русия.
  • 84 Само питам

    20 0 Отговор

    До коментар #39 от "Госあ":

    А от руски уран за Козлодуй имаш ли нужда?Или ще го изкопаят канадците от "Прешъс" вместо златото ни .
  • 85 Ха ха

    19 0 Отговор

    До коментар #41 от "Госあ":

    Провери в Гуглето колко и къде са световните запаси от питейна вода.Да,газта може да се замени с вода.От Русия.
  • 86 Не е точно така

    15 1 Отговор

    До коментар #53 от "да питам":

    Кешовите плащания ги остави на Боко и сие.Ще възстановите членството на Русия в Swift .
  • 87 ЕВРОНЮЗ

    25 1 Отговор
    Владимир Владимирович Путин, УБИЕЦЪТ НА ДОЛАРА 😄😄😄😄... От много време Лавров говореше че ако Европа и запада продължава в тая посока Русия ще замени долара.. Никой не чуваше, чуваме само присмехулни Кояшки подмятания... Сега обаче и за да си печатат доларите ще трябва да купуват тървесина в рубли..... ВЕЧНА СЛАВА НА ВЕЛИКА РУСИЯ... 🌹❤️🌹❤️🌹❤️🌹❤️ Z. Z. Z. Z. Z. Z
  • 88 Ха ха

    17 0 Отговор

    До коментар #69 от "Слава на саш и нато":

    За целта ще им потрябва и цялото полско крайбрежие .Лесно е по тръбата,но за сгъстения газ трябват още танкери докове,пристанища,кейове,кораборемонтния заводи.Да Прибалтика и Полша са наблизо.
  • 89 Съгласен!

    22 0 Отговор

    До коментар #2 от "Внимание - хибридна статия !":

    Всъщност цитираните в статията: германският икономист от Дюселдорф Йенс Зюдекум, валутният експерт Питър Бофингер и Клаус-Юрген Герн от Института за световна икономика в Кил спестяват цялата истина! "За да изпълнят това решение, европейските партньори ще трябва да купуват рубли от Централната банка на Руската федерация, която е под санкциите на ЕС, пише германският вестник Spiegel". ПРОПУСНАТОТО Е, ЧЕ РУСКАТА ЦЕНТРАЛНА БАНКА НЕ ОБМЕНЯ РУБЛИ СРЕЩУ ЕВРО И ДОЛАРИ !!! Който не вярва да прочете заповедта на Путин. Те за това квичат като заклани на срещата на ЕС-то, че нямало да плащат в рубли. Ще, ще, ще... Като не щете в рубли, плащате в юани в японска банка в Сингапур, както вече прави Южна Корея. Кеф цена няма !!!

    Коментиран от #94

  • 90 Мнението на

    31 0 Отговор
    Victor Papazov
    24 март в 14:13 ч. ·
    Въпрос за размисъл: откъде ще се вземат рублите за плащане на газа и петрола?
    Варианти:
    1. Част ще са от платените в рубли задължения на РФ и компаниите към чужди кредитори. Т.е. Замразените активи на ЦБРФ всъщност ще се изпарят и ще станат рублеви активи на кредиторите. Кредиторите ще приемат подобно плащане, защото то вече става много ценно. Омразният Путин постига чист иппон.
    2. Тези, които нямат рубли ще трябва да си ги набавят. Как? Обичайният начин е чрез продажба на стоки в РФ срещу плащане в рубли. Покрай това санкциите отиват в канализацията, защото няма износ на търсена стока, няма рубли. Втори иппон за кървавия тиран.
    3. За да плащат на западните банки ще им се наложи да се включат в системата за междубанкови плащания на РФ. Изключването на РФ от SWIFT в канализацията. Трети иппон за джуджето.
    4. В резултат на горното рублата става една от резервните валути, долара губи хегемонията си със всички последствия. И това с ръцете на самия запад. Четвърти чист иппон за военния престъпник.
    Кой разбрал, разбрал. 🙂

    Коментиран от #92

  • 91 Torex

    16 1 Отговор

    До коментар #7 от "Б А Й Х @ Й ‼️":

    Недей така да ги отчайваш и да плашиш хората. Кирето простото, каза - ще вземем Александруполис на концесия, после ще си построим терминал и след 10 години ще си имаме втечнен газ от САЩ. Няма да ги почувстваме даже тези 10 години!
  • 92 Само да допълня Папазов

    12 0 Отговор

    До коментар #90 от "Мнението на":

    Още едно мнение от американски източник: "Белият дом унищожава САЩ, прикривайки се с лозунгите за "борба с Русия",казва финасовият наблюдател на Fox News Тъкър Карлсън.(статията е на сайта им) "Сега това не е много забележимо заради невероятната истерия в медиите. Вероятно се чудите дали историците ще могат да погледнат назад много години по-късно и да забележат много забележително съвпадение във времевите препратки? Забелязахте ли го? Сега ще обясня. Точно в момента, когато извънредните правомощия, които нашите лидери си бяха дали за борба с COVID-19, започнаха да намаляват, нашето правителство започна активно да говори за конфликта с Русия, а
    след това - под прикритието на този конфликт - присвои на себе си извънредното положение правомощия за водене на война." КРАЙ НА ЦИТАТА
  • 93 Абе не знам,но

    17 0 Отговор

    До коментар #70 от "Никой няма да плаща с рубли":

    Лесно е за шолца и ляйненка да спрат изцяло.Но кво ще стане със обикновените хора в целия ЕС! Потребности- +-150 млрд кубометра,годишно.От г,,за на географията с морски бидони ли ще доставят? При най добро развитие -15 милиарда- но на какви цени? Но не е само газ,! Ако врътне нефта,торовете и подобрителите за земеделие ( там са световен лидер) стомана,вкл.листова,титан и негови сплави, режещи инструменти във минна промишленост,и още цял справочник? Тук ще питаш драги,къде е кенефа за гладни! Мислиш,че ще минеш метър?Зърнарите ще изнасят до зрънце- слънчоглед,жито,царевица. Ще мажеш дъното на тигана с памук.Да не говорим за гориво,и свързаните с него( през трснсп.доставки) галопиращи цени- и ще бъде през ден в репортаж по ТВ- горива- 6 -7 лева.Храни- двуцифрено увеличение.Ток- над 70%.Защото и тока вече не е български.Заради такива,от вашата черга- кавалосвирци.
  • 94 Копипасте

    12 0 Отговор

    До коментар #89 от "Съгласен!":

    Така е! Наиграха се! А към последното ти изречение бих добавил и : гз глава затрива!
  • 95 Допълвам

    14 0 Отговор

    До коментар #66 от "Мдааа....":

    Ако не искат да плащат в рубли ,опция,плащат в злато...няма проблем.
    Сутринта плащаш ,след обяд получаваш.
    Пито-платено.

    Коментиран от #101

  • 96 4321

    16 0 Отговор

    До коментар #8 от "Иво":

    Прав си, ако Урсула продължава да стиска юмручета и всички останали ресурси ще започнат да се купуват с рубли!

    Коментиран от #97

  • 97 1234

    10 0 Отговор

    До коментар #96 от "4321":

    Е, то беше ясно! Всяко действие поражда противодействие.
  • 98 Стефан

    3 1 Отговор
    Да се плаща газът с рубли означава да се мине към някаква форма на клиринг или бартер. Ако се купят рубли с долари, тези долари ще постъпят по сметка на ЦБ на РФи веднага трябва да бъдат блокирани по силата на санкциите. Освен ако не се направи изключение. А за да имаш авоар в рубли, трябва да си продал нещо на руска фирма.
  • 99 Ха ха ха

    1 0 Отговор
    Да "живеят$ и€!
  • 100 Роко

    0 2 Отговор

    До коментар #8 от "Иво":

    Приятелю просто ще купят газ от другаде. Не се притеснявай има от къде пък и става въпрос за едва 40% от необходимия на Европа газ. Проблема на Русия е че ако не продаде тази газ в Европа няма какво да я прави и ще трябва просто да я изгори. Но пък липсата на долари и евро ще се отрази на руската държава. Освен че няма да има с какво да финансират скъпите хобита на недоимператора ще го закъсат когато дойде падежа на плащанията по външния дълг (айде този към Европа няма да го платят пък е и само 300 милиарда долара но на Китай не могат да не платят другаря Си не е известен като сговорчив и няма да търпи да го мотаят само щото Путин е решил да си играе на войници и няма долари)
  • 101 Роко

    1 2 Отговор

    До коментар #95 от "Допълвам":

    Ако не искат да плащат в рубли просто сменят доставчика. Другаря Си се погрижи неговият (как го каза а да) "стар приятел" да има танкери с които да снабдява Европа. Схемата е печеливша за всички САЩ доставят в Европа, Китай в Азия (Корея и Япония) руски газ които купуват от Русия за жълти копейки или въобще безплатно като неустойка по плащанията на дълга на Русия към Китай. Единственият губещ от схемата е Русия защото продава газта под себестойност или въобще без пари. А и най сладкото непродадената в Европа газ не може да я продаде другаде и трябва да я изгори. Е може да я пълнят в туби и да я продават на някой луд за рубли ма и тубите са вносни.
  • 102 stan40

    1 1 Отговор
    Защо не погледнем в собствената си къщичка?Кое на нас ни е наред в държавата, че обсъждаме Русия? Това, че народа ни е беден показва, че политиците ни неблестят с умствен потенциал, че да си позволяват да дават оценка на чужди политици.
  • 103 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания