Отидете към основна версия

6 733 19

Какво ще струва на Швейцария пълният отказ от руски газ

  • швейцария-
  • украйна-
  • русия-
  • газ-
  • отказ-
  • цена

С 10-15% ще поскъпнат храните

Снимка: Shutterstock

Пълният отказ от руските енергийни източници ще доведе до загуба на 4% от БВП на Швейцария и ще струва на всеки жител на страната 3000 швейцарски франка годишно. „Рецесия от такъв мащаб е достатъчно голяма, за да предизвика индустриална рецесия“, каза Ингве Абрахамсен, експерт в ETH Zurich Център за икономически изследвания, в интервю за Sonntagszeitung.

В същото време Абрахамсен посочи, че швейцарската икономика се възстановява от рецесия, дължаща се на коронавируса. В същото време експертът е сигурен, че постепенното спиране на руските енергийни ресурси е осъществимо, но за това ще е необходимо Швейцария да използва собствените си запаси от гориво, а покачването на цените не може да бъде избегнато.

Сред заместителите на газ от Русия се нареждат ​​термопомпи и отопление на дърва. Статията предоставя изчисления, според които дори за частично отхвърляне на руски газ за отопление, федералното правителство в Швейцария ще трябва да похарчи 3 милиарда франка.

Освен покачването на цените на газта, швейцарците трябва да се подготвят за по-високи цени на храните. „Настоящата криза несъмнено ще се почувства през следващите месеци“, каза специалистът по инвестициите на банка Mirabaud Джон Пласар в интервю за Le Matin Dimanche. По думите му през текущата година с 10-15% ще поскъпнат основните хранителни продукти, като млечни, масла и хлебни изделия.

Цената на газта в Европа показа силна волатилност през последните дни. Тя нарасна, след като руският лидер Владимир Путин подписа укази на 21 февруари за признаване на суверенитета на Донецката и Луганската народни републики, а на 24 февруари Русия започна специална военна операция срещу Украйна.

Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 32 гласа.

Свързани новини