Отидете към основна версия

3 200 11

ЕС е прикован към Русия

  • русия-
  • ес-
  • газ-
  • цена

От началото на военните действия в Украйна ЕС е платил на Москва 47 млрд. EUR за газ

Снимка: Shutterstock

От началото на военната операция в Украйна Европейският съюз (ЕС) е превел 47 млрд. EUR на Москва за енергийни доставки. ЕС на практика е „прикован“ към Русия с газопроводи и не е в състояние да наложи строги санкции срещу нейните енергийни ресурси, а именно ембарго върху вноса на петрол и газ.

ЕС плаща на Москва всеки ден 450 млн. USD за петрол и 400 млн. USD за природен газ. От началото на руската операция в Украйна повече от 47 млрд. EUR са били преведени в Москва за енергийни доставки.

Евентуално ембарго ще повиши цените, ще навреди на ЕС и ще е в полза на Русия, която ще може да продава петрол и газ на останалия свят на високи цени. В същото време не е възможно да се осигурят всички нужди на Европа с помощта на LNG в случай на прекъсване на доставките на руски газ.

„Тази ситуация също поражда деструктивната представа, че „ЕС финансира действията на Русия срещу Украйна“, казва Бахатин Гьониулташ, в своя статия по темата, публикувана от агенция Anadolu.

Вицепремиерът Александър Новак каза по-рано, че е малко вероятно ЕС да успее напълно да замени руския нефт и газ през следващите 5 до 10 години. Ключови играчи в индустрията са съгласни с това мнение. Според него, дори обсъждането на отказа на Европа от гориво от Русия влияе негативно за пазара и той веднага реагира на това. Новак отбеляза, че без руски петрол и газ светът ще рухне и цените ще станат непредвидими.

Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 20 гласа.

Свързани новини