Отидете към основна версия

11 307 85

Идва краят на света без руския газ

  • япония-
  • газ-
  • отказ-
  • прогноза

Изграждането на нови мощности ще отнеме много време и ще са нужни огромни инвестиции

Снимка: ЕРА/БГНЕС

"Ако руският газ изчезне от пазара, светът ще свърши", каза Шунсуке Кобаяши, главен икономист в Mizuho Bank, в интервю за Nihon Keizai. В случай, че ако Европейският съюз (ЕС) наложи ембарго на руските енергийни превозвачи, газопроводите няма да работят и ще трябва да се изградят нови експортни мощности. Това ще отнеме много време и ще изисква големи инвестиции.

"Ще трябва да построим нови тръбопроводи. За да го втечняваме и продаваме, имаме нужда от заводи за втечняване и транспортни средства", каза той.

В същото време Кобаяши отбеляза, че подобни трудности няма да възникнат с петрола и въглищата: Китай ще придобие суровини, които ЕС и Япония ще откажат. Доставчиците на последните бързо се преориентират към пазара на западните страни.

В случая с руския газ обаче ембаргото ще остави суровината вътре в страната. "Т.е. целият този газ ще изчезне от пазара. С други думи, няма да е пресилено да се каже, че в момента, в който Европа реши да направи това, ще дойде краят на света", предупреди Кобаяши.

Недостигът на газ ще доведе до пазарна конкуренция и повишено търсене на въглища, петрол и LNG. Банкерът призна, че не знае колко ще поскъпнат енергийните носители, "защото за хората това е въпрос на живот и смърт. В резултат на прекъсване на тока болничното оборудване ще преустанови работа. През зимата хората могат да замръзнат до смърт", добави той.

Икономистът подчерта, че би било невъзможно да се намали потреблението на газ с две трети, ако просто поскъпне един път и половина.

Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 102 гласа.

Свързани новини