Отидете към основна версия

1 972 23

Колко години са необходими на Европа, за да се откаже от руския газ

  • газ-
  • доставки-
  • европа-
  • отказ-
  • русия

Това няма как да се случи преди 2040 година

Снимка: Shutterstock

Европа гарантирано ще може да се откаже от руския газ до 2040 г. В случай, че много се постарае, то това може да стане и през 2035-та. „Гарантирано – до 2040 г. Ако се опита (чрез забрани и спестявания и огромни инвестиции във ВЕИ, водород, LNG инфраструктура и тръби) може да стане и през 2035-та. А ако се отделят допълнителни средства за „обратно изкупуване“ на съществуващи дългосрочни договори за LNG, плаващи регазифициращи терминали, то до 2025 г.“, обяснява заместник-началникът на отдела по икономика на горивно-енергийния комплекс на Централния стратегически изследователски център Сергей Колобанов.

Европейската комисия, след началото на военната операция на Русия в Украйна, разработи плана REPowerEU. Предполага се намаляване с две трети на вноса на руски газ, т.е. с близо 100 милиарда кубически метра, до края на годината.

Според Международната агенция по енергетика Европейският съюз е внесъл 155 милиарда кубически метра синьо гориво от Русия през 2021 г., което е 45% от европейския внос и 40% от общото му потребление. Ръководителят на дипломацията на ЕС Жозеп Борел смята, че страните, които са членове на тази организация, ще могат да откажат руски газ до две години.

Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 13 гласа.

Свързани новини