Отидете към основна версия

8 477 14

Бизнесът интересът е по-силен от войната в Украйна

  • русия-
  • украйна-
  • компании-
  • япония-
  • италия

Държавите, чийто компании остават в Русия

Снимка: ЕРА/БГНЕС

Според резултатите от проучване само четири от 168 японски компании, опериращи в Русия, са решили да напуснат пазара си след началото на войната в Украйна, съобщи агенция Киодо, позовавайки се на анализ на Teikoku Databank Ltd.

В процентно изражение това са 2,4% от японските предприятия. Рекордът за броя на компаниите, които напълно са спрели дейността си в Русия, принадлежи на Великобритания - около 48% от предприятията. Освен това 33% от канадските компании и около 29% от американските, които преди това са работили в страната, обявиха, че я напускат. „Разликата е, че японските фирми не са формулирали предварително подробни планове за излизане“, каза Teikoku Databank пред Kyodo.

Не само японските предприемачи не бързат да се откажат от руските печалби: в Италия броят на компаниите, които решиха да напуснат Русия, възлизаше на едва пет процента.

В началото на юни тази година Япония разшири списъка на приетите по-рано антируски санкции в светлината на събитията в Украйна, включително Руската селскостопанска банка и Московската кредитна банка. Преди това Токио въведе допълнителни ограничителни мерки срещу 398 лица и 28 организации от Русия. На 19 април те обявиха и забрана за внос на определени видове дървесина и машини и руски алкохолни продукти.

Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 30 гласа.

Свързани новини