Отидете към основна версия

107 552 204

До няколко часа Русия изпада в ...

  • русия-
  • дефолт-
  • bloomberg

Дефолтът ще е факт съвсем скоро, прогнозира Bloomberg

Снимка: ЕРА/БГНЕС

До няколко часа Русия ще изпадне в дефолт, тъй като гратисният период за погасяване на около 100 милиона долара просрочени задължения по държавни облигации изтича в нощта на 27 юни, съобщава агенция Bloomberg. „За Русия това ще бъде първото неизпълнение на външния дълг, откакто болшевиките изоставиха дълговете от царската епоха през 1918 г.“, се посочва в статията. Журналистите наричат ​​тази ситуация уникална, тъй като Русия има както средствата, така и желанието да изплати задълженията си, но антируските санкции не ѝ позволяват да направи това.

През април САЩ не подновиха лиценза, който позволяваше на притежателите на облигации да получават плащания, като по този начин забранява на Руската федерация да обслужва външния си дълг. Този лиценз изтече на 25 май.

Тогава руският финансов министър Антон Силуанов обеща, че Русия ще предложи инструмент за изпълнение на задълженията на всички притежатели на еврооблигации и каза, че действията на Вашингтон няма да повлияят на ежедневния живот на руснаците.

Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 303 гласа.

Свързани новини

  • Ефектът на дефолт на Русия върху световната икономика

    Финансовият министър на Япония Шуничи Сузуки, заяви, че в момента е трудно да се оцени ефектът на дефолт на Русия върху световната и японската икономи ...
    28.06.2022
    5 862
    24
  • Русия е в дефолт

    Русия е в дефолт по външния си дълг за първи път от над един век, съобщава агенция Блумбърг. От месеци страната успява да намери начини да заобиколи с ...
    27.06.2022
    24 539
    240