Отидете към основна версия

4 211 21

Коментарът на Русия относно цената на газа

  • япония-
  • русия-
  • g7-
  • газ-
  • цена

Песков: Нека да изчакаме

Снимка: ЕРА/БГНЕС

Изявлението на японския премиер Фумио Кишида за ограничаване цените на руския петрол, не означава, че решението вече е взето, каза говорителят на Кремъл Дмитрий Песков.

На 3 юли Кишида каза, че таванът на цените на руския петрол може да бъде определен на половината от сегашната му стойност, а също така се планира да се създаде механизъм, който да предотврати закупуването на петрол от Руската федерация на цена, по-висока от въведената лимит.

"Изявлението на министър-председателя на Япония не означава, че подобни параметри могат да бъдат съгласувани от други страни. Нека все пак да изчакаме някакво общо разбиране на ситуацията. Засега това е само едно изявление без взети решения ", каза той.

На срещата на върха на 26-28 юни лидерите на G7 потвърдиха намерението си да намалят енергийната си зависимост от Русия и условно се съгласиха да започнат да ограничават цените на руския петрол и газ. В комюникето след срещата на върха се отбелязва, че участниците подкрепят решението на ЕС да проучи начини за ограничаване на цените на енергията, включително налагане на временно ограничение на вносните цени.

В същото време западни медии, позовавайки се на официални лица в ЕС, съобщиха, че Германия и някои други страни от ЕС на закрита среща са изразили загриженост относно евентуално „ценово ограничение“ на руския петрол, след като страните от G7 са се съгласили да започнат работа по този въпрос. Берлин каза, че подобно предложение е добавено към комюникето под натиска на Вашингтон. На следващия ден посланикът призова това предложение да се третира "реалистично", отбелязва Ройтерс. Загрижеността на Германия беше подкрепена от Унгария.

Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 26 гласа.

Свързани новини

  • G7 понижава двойно цената на руския газ

    Японският премиер Фумио Кишида заяви, че таванът на цената на руския петрол може да бъде определен на половината от сегашната му стойност, а също така ...
    03.07.2022
    36 282
    208