Отидете към основна версия

1 842 4

Режим на тока, ако кабинетът падне (обновена)

  • икономически мерки-
  • драгомир стойнев-
  • фирми-
  • протести
Икономическият министър Драгомир Стойнев. Снимка: БГНЕС

Премиерът е прав в преценката си за евентуален хаос в държавата, ако правителството падне. Обявените преди ден социални и икономически мерки от програмата му нямат за цел да заглушат протестите, а са нужни на България, за да оцелее в близките месеци. Такова мнение изказа пред bTV икономическият министър Драгомир Стойнев.

Според него заради междуфирмена задлъжнялост икономиката на страната се задушава. Това можело да доведе и до сериозни проблеми за бита като спиране на тока.

„Има голяма вероятност от режим на тока. Всички държавни фирми са задлъжнели – ако започнат едно по едно да фалират предприятията, естествено, че това е възможен сценарий”, прогнозира Стойнев.

По думите му през последните години публичните дружества умишлено са били източвани – с ремонти на хартия и уж закупена техника. Той даде и конкретен пример – мини "Марица изток", където миньорите нямали достатъчно багери, за да работят.

На въпрос защо правителството продължава с „грешните ходове”, визирайки отмененото назначение за зам.-министър в МВР с минало в структурите на СИК, както и назначението на Волен Сидеров за шеф на антикорупционната и етична комисия в НС, Стойнев заяви, че „трудно се намират компетентни хора с чисто минало – всеки в някакъв момент е правил грешки”.

Той изрази съгласие, че трябва нов тип политика – морална, така че хората да започнат да вярват на политиците. Въпреки това Драгомир Стойнев е категоричен, че още 6 месеца безвремие след евентуално сваляне на кабинета би било пагубно за икономиката и държавата като цяло.

Пред Нова телевизия пък министър Стойнев обясни, че са възможни още рокади в ръководствата на държавните енергийни дружества. Начело на Българския енергиен холдинг след оставката на шефа му Михаил Андонов, вероятно ще застане Боян Боев, който досега беше в ръководството на ТЕЦ „Марица изток” 2.

Енергийният министър даде заявка и да работи за преразглеждане на договорите, по които купуваме скъпата енергия от зелени централи, както и тази от американските ТЕЦ-ове – „Марица” 1 и 3.

„Тези договори са в ущърб на българското общество. Аз започнах разговори с производителите на скъпа енергия. Те разбират, че всички сме в една лодка - или заедно потъваме, или заедно изплуваме”, заяви Драгомир Стойнев.

По темата с увеличението на минималната работна заплата с 30 лева - от 310 на 340, Драгомир Стойнев заяви, че от октомври е възможно и няма да се отрази на безработицата. Той обаче подчерта, че за взимане на такова решение е необходимо съгласието на всички в Съвета за тристранно сътрудничество.

 

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

  • БСК: Излиза с позиция за кризата

    С позиция за протестите, актуалната политическа обстановка и икономическото състояние на държавата ще излезе Българската стопанска камара (БСК). ...
    24.06.2013
    1 305
    0