Отидете към основна версия

1 208 1

Украйна представя възможности за бизнес на България

  • бтпп-
  • украйна-
  • валерий пятницки

Изграждането на зона за свободна търговия между ЕС и Украйна ще помогне българският бизнес активно да се възползва от възможността да увеличи своите възможности за развитие. Това стана ясно от изказването на упълномощеният представител на правителството на Украйна по европейската интеграция Валерий Пятницки.

Той участва в конференция, организирана от БТПП и Посолството на Украйна в София.

Целта на форума беше предоставяне на информация за новите възможности за бизнес в светлината на европейската перспектива на Украйна, описание на потенциала за износ на българските фирми и насърчаването им за износ към Украйна, както и информиране за възможностите за експортно застраховане.

Валерий Пятницки отбеляза, че за последните 20-тина година Украйна е успяла да разнообрази износа си. Ако при разпадането на СССР бяхме известни само с тежката си промишленост, то днес ние предлагаме широки възможности за бизнес, заяви Валерий Петницки. Износът на Украйна се насочва в три направления : ЕС, ОНД и трети страни.

В момента износът е възстановен на нивата преди кризата. Това се дължи на факта, че Украйна при разгара на кризата с ЕС пренасочи бизнес активността си към Китай, а в момента се наблюдава възстановяване на стокообмена с Германия, посочи Валерий Петницки.

Като една специфична и бързоразвиваща се ниша, от която може да се възползва българския бизнес е износ на вина. През последните години на украинския пазар се наблюдава бум на бутиковите магазини за елексира на Бакхус. Вино се продава и в супермаркетите, но и специализираните магазини изживяват разцвет. Българските вносители трябва да се подготвят за конкуренцията от Франция и Италия. Все пак предимството ни е, че българското вино ще представя и традицията на Балканите, понеже Гърция не присъства.

Валерий Петницки отбеляза, че Киев се учи от опита на София в хармонизацията на законодателството. В същото време основни партньори в реформирането на украинските митници са страните от Прибалтика. Основен инвеститор е в Кипър, следван от Латвия и Полша.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини