Отидете към основна версия

1 953 2

Правят борси само за родни зеленчуци

  • земеделци

Прекупвачите аут от търговията на пазара, гласят спешни мерки за спасяване на българските земеделци

Земеделските протести в страната ескалират. Снимка: БГНЕС
Специализирани борси за продажба на български зеленчуци спасяват родните производители от кризата. Това съобщи в предаването "Факторът Кошлуков" министърът на земеделието проф. Димитър Греков. 
 
Борсите ще бъдат ситуирани в големите градове, а земеделците ще предлагат стоката си без посредници. Задължително обаче трябва да бъдат сертифицирани и регистрирани. Това условие са поставили и големите вериги магазини, които са готови да заредят щандовете с български плодове и зеленчуци. 
 
Паралелно с това трябва да продължи и борбата с контрабандата, заяви министър Греков. Проверките по борсите и пазарите трябва да станат ежедневие, а не да се правят като ПР-акция. За да е ефективен, в контрола трябва съвместно да работят служители от Агенцията за безопасност на храните, НАП и МВР. Според министър Греков напрежението сред земеделците ескалира в момента, след като в сектора са натрупани проблеми от 20 г. Той заяви, че е трудно да се работи, когато хората протестират, но пък това е стимул за по-съвестно изпълнение на задачите. 
 
Сред належащите е справянето с контрабандния внос, който е процъфтявал години наред. Това няма как да се случи веднага, но при строг регламент нещата ще тръгнат в правилна посока. Важно е земеделците да се регистрират, като обявят точно площта, която обработват и продукцията, която добиват. Така ще се знае колко от нея може да се реализира на вътрешния пазар и да се търси начин за износ на останалите количества. 
 
В сферата на земеделието ще бъде даден шанс на малките стопанства и мандри, както и на хората, които гледат добитък в планинските и полупланинските райони. Предвижда се отпускане на до 1200 евро за малки семейни стопанства. В момента животновъдите губят, тъй като им се плаща по референтни стойности от 2009 г. Тогава сумите са определени на броя животни, които до 2013 г. са се увеличили многократно. В момента в страната ни има 33 хил. ферми, които не отговарят на изискванията. 
 
Министър Греков обяви, че ще бъде създадена и нова система за напояване, тъй като изградената преди години е почти напълно разрушена. Той уточни, че с първата заповед, която е издал, е забранил изваждането на тръбите на "Напоителни системи". Това, което направихме през последните години, е истинско харакири, обясни министърът. Той подчерта, че идва глобално затопляне и не е възможно да правим земеделие, ако няма как площите да бъдат напоявани. 
 
Греков обяви, че субсидирането на тютюнопроизводителите за следващия период е гарантирано и ще е „единствено и само национално“. Реколтата от 2013 г. ще бъде дофинансирана с 11 млн. и половина лева.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини