Отидете към основна версия

2 635 19

Край на дерогацията? "Лукойл" оглежда Казахстан за внос на петрол

  • лукойл-
  • руски петрол-
  • дерогация

В края на миналата 2022 година Съветът на Европейския съюз забрани и вноса на руски петрол

Снимка: БГНЕС

"Лукойл" иска да внася петрол от Казахстан, съобщи БНР.

Националното радио се позова на директора на Агенция "Митници" Павел Геренски.

Този вид петрол е по-скъп от руския, за който в момента България има изключение от европейското ембарго за внос заради войната срещу Украйна и от този от страните от Залива, припомни шефът на митниците.

По този начин може да се навакса до известна степен изоставането в приходите.

"Очакванията за компенсиране на негативната тенденция вследствие на внос на казахстански петрол естествено са в бъдещето. Предстои да се направи анализ и бихме искали да видим първите доставки и дали ще успеят да предоставят документите, които сме изискали", уточни Павел Геренски.

В края на миналата 2022 година Съветът на Европейския съюз забрани и вноса на руски петрол не само по море, но и по тръпопроводи. България обаче получи право на дерогация (отлагане на забраната) за период от две години - до края на 2024 година. Дотогава рафинериите у нас трябва да престанат да използват като суровина руски петрол. Изключението важи за договори за доставка на нефт сключени преди 4 юни 2022 година.

Забранява се обаче продажбата на купувачи в други държави в ЕС или в трети страни на нефтопродукти, произведени от суров нефт, превозван по море, с произход Русия или изнесен от Русия с кодове по КН 2710, с изключение на нефтопродукти, посочени в приложението към решението на Министерския съвет, както и в случаите на корабно зареждане. Забраната влиза в сила от 5 март 2023 г.

Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 9 гласа.

Свързани новини