Отидете към основна версия

4 390 15

Путин намери по-рентабилен път за търговците от Суецкия канал

  • суецки канал-
  • северен морски път-
  • владимир путин-
  • артернатива-
  • бизнес-
  • доставки

При Северния морски път времето за доставка на стоки от Източна Азия до Западна Европа може да бъде с 40% по-кратко от алтернативните маршрути

Снимка: ЕРА/БГНЕС

Руският президент Владимир Путин подчерта, че Северният морски път (СМП) става все по-ефективен за превоз на стоки от Суецкия канал. "Северният морски път става по-ефективен от Суецкия канал. Икономиката на движението на товари там се увеличава значително", каза държавният глава на среща с победителите и менторите на шампионата за професионално съвършенство.

Путин също така отбеляза, че СМП е все по-отворен за кораби през различни периоди от годината, но ледоразбивачният флот ще е необходим за дълго време. „Поради климатичните промени СМП е отворен за доста дълго време. Търговските кораби вече пътуват по него, въпреки че през есента или по-близо до пролетта е невъзможно да се плава там без подкрепа“, отбеляза президентът, „Но в продължение на много десетилетия вероятно ще е необходим флот от атомни ледоразбивачи и това е огромно конкурентно предимство за нашата страна.“

Държавният глава обясни, че атомният флот е конкурентно предимство по отношение на развитието на компетенциите, а СМП е конкурентно предимство от логистична гледна точка.

СМП е най-краткият воден път между европейската част на Русия и Далечния изток. Дължината на маршрута от Кара Гейт до залива Провидения е около 5600 км. СМП е изцяло разположен в териториалните води и изключителната икономическа зона на Русия. Когато го използвате, времето за доставка на стоки от Източна Азия до Западна Европа може да бъде с 40% по-кратко от алтернативните маршрути.

Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 43 гласа.

Свързани новини