Отидете към основна версия

31 889 184

Захарова иронично честити на САЩ рекордния им дълг

  • русия-
  • мария захарова-
  • сащ-
  • дълг

Дългът на САЩ надхвърли 34 трилиона долара

Снимка: ЕРА/БГНЕС

Официалният представител на руското външно министерство Мария Захарова иронично коментира новината, че държавният дълг на САЩ надхвърля 34 трлн. USD. „С новым долгом!“ (бел. ред. с нов дълг)вместо с „С новым годом! (бел. ред. Честита Нова година)“, написа тя в своя профил в Telegram.

По-рано информация за това се появи на уебсайта за фискална информация на Министерството на финансите на САЩ. Към полунощ на 3 януари стойността на индикатора е 34,001 трлн. USD. През 2023 г. националният дълг нарасна с над 4 трлн. USD

Рекордно високият дълг на САЩ се дължи на нарастващите федерални дефицити, подхранвани от намаляващите данъчни приходи и растящите разходи.

Една от първите задачи на Конгреса на САЩ, който трябва да заседава идната седмица, ще е да приеме финансовите законопроекти, за да продължи правителственото финансиране до септември. Ако това не се случи има опасност от частично спиране на работата на правителството.

Мая Макгиниас, президент на Комитета за отговорен федерален бюджет, група за фискален надзор, нарече числото на федералния дълг от 34 трлн. долара „наистина депресиращо постижение“, приписвайки го на нежеланието на политическите лидери да направят трудни фискални избори.

Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 223 гласа.

Свързани новини