Отидете към основна версия

1 347 10

Справедливият енергиен преход в Стара Загора е възможен

  • енергиен преход-
  • стара загора

На 29-ти февруари „Бранд Медия България“ и Агенция за регионално икономическо развитие – Стара Загора организират публично събитие в рамките на европейския проект „Преход на възможностите“

Снимка: economic.bg

На 29-ти февруари „Бранд Медия България“ и Агенция за регионално икономическо развитие – Стара Загора организират публично събитие в рамките на европейския проект „Преход на възможностите“ (Transition Opportunities, с акроним TOP), пише economic.bg.

Целта на проекта е да даде гласност на приноса на политиката на сближаване на Европейския съюз, Фонда за справедлив преход и Плана за възстановяване на Европа за осигуряване на плавен и справедлив преход към неутрална по отношение на климата икономика на българските региони, които ще бъдат най-засегнати от трансформацията.

Конференцията „Преход на възможностите – Стара Загора“ ще се проведе в Тракийски университет. Записването за събитието ще започне в 10.00 ч., а официалното откриване е планирано за 10.30 ч. Присъствието е без такса за участие, но регистрацията за него е задължителна и може да се направи ТУК.

С това събитие искаме да продължим да информираме и ангажираме местната общност в диалога за трансформация на икономиката към въглеродна неутралност, да повишим осведомеността и да представим положителните резултати от мерките на политиката на сближаване в област Стара Загора.

Участие в първата част ще вземат кметът на Стара Загора Живко Тодоров, областният управител Ива Радева, заместник-министърът на регионалното развитие Ангелина Бонева, Огнян Златев, старши съветник в Главна дирекция „Заетост, социални въпроси и включване“ на Европейската комисия, Инж. д-р Дочка Василева, ръководител "Проектна информация и финансиране", Фонд на фондовете, Ташка Габровска, Държавен експерт в отдел „Програмиране и договаряне" в Главна дирекция „Европейски фондове, международни програми и проекти" в Министерството на труда и социалната политика. Ще участват и представители на Министерство на енергетиката и Министерство на икономиката и индустрията.

Те ще дадат яснота за предстоящите промени, свързани с трансформация към въглеродно неутрална икономика в Стара Загора, и ще разяснят съществуващите възможности за получаване на финансиране. Специалният фокус ще бъде върху финансиране на проекти в контекста на изпълнението на Териториалния план за справедлив преход.

В рамките на събитието ще бъдат представени и резултатите от социологическо проучване, изготвено през ноември 2023 г. от Изследователски център „Тренд“, което показва нивото на осведоменост на местните граждани относно политиката на сближаване, Фонда за справедлив преход и Плана за възстановяване на Европа и идентифицира какви са нуждите и опасенията на хората в региона на Стара Загора, с оглед на предстоящите промени.

Във втората част на събитието ще ви запознаем с реалните уроци и историите на местни компании, които ще представят успешни проекти, финансирани със средства за сближаване и ще покажат как европейските средства могат да допринесат за подобряване на социалното и икономическо развитие на Стара Загора и качеството на живота там.

Събитието ще приключи с практическа сесия на тема „Как да получим европейско финансиране за своя устойчив проект“, с която водещи експерти по еврофинансиране от Община Стара Загора ще преведат участниците от проектната идея, през намирането на подходяща възможност за финансирането ѝ, до успешната реализация.

Поставете оценка:
Оценка 1 от 5 гласа.

Свързани новини