Last news in Fakti

26 Февруари, 2024 12:57 1 312 10

Справедливият енергиен преход в Стара Загора е възможен

  • енергиен преход-
  • стара загора

На 29-ти февруари „Бранд Медия България“ и Агенция за регионално икономическо развитие – Стара Загора организират публично събитие в рамките на европейския проект „Преход на възможностите“

Справедливият енергиен преход в Стара Загора е възможен - 1
Снимка: economic.bg

На 29-ти февруари „Бранд Медия България“ и Агенция за регионално икономическо развитие – Стара Загора организират публично събитие в рамките на европейския проект „Преход на възможностите“ (Transition Opportunities, с акроним TOP), пише economic.bg.

Целта на проекта е да даде гласност на приноса на политиката на сближаване на Европейския съюз, Фонда за справедлив преход и Плана за възстановяване на Европа за осигуряване на плавен и справедлив преход към неутрална по отношение на климата икономика на българските региони, които ще бъдат най-засегнати от трансформацията.

Конференцията „Преход на възможностите – Стара Загора“ ще се проведе в Тракийски университет. Записването за събитието ще започне в 10.00 ч., а официалното откриване е планирано за 10.30 ч. Присъствието е без такса за участие, но регистрацията за него е задължителна и може да се направи ТУК.

С това събитие искаме да продължим да информираме и ангажираме местната общност в диалога за трансформация на икономиката към въглеродна неутралност, да повишим осведомеността и да представим положителните резултати от мерките на политиката на сближаване в област Стара Загора.

Участие в първата част ще вземат кметът на Стара Загора Живко Тодоров, областният управител Ива Радева, заместник-министърът на регионалното развитие Ангелина Бонева, Огнян Златев, старши съветник в Главна дирекция „Заетост, социални въпроси и включване“ на Европейската комисия, Инж. д-р Дочка Василева, ръководител "Проектна информация и финансиране", Фонд на фондовете, Ташка Габровска, Държавен експерт в отдел „Програмиране и договаряне" в Главна дирекция „Европейски фондове, международни програми и проекти" в Министерството на труда и социалната политика. Ще участват и представители на Министерство на енергетиката и Министерство на икономиката и индустрията.

Те ще дадат яснота за предстоящите промени, свързани с трансформация към въглеродно неутрална икономика в Стара Загора, и ще разяснят съществуващите възможности за получаване на финансиране. Специалният фокус ще бъде върху финансиране на проекти в контекста на изпълнението на Териториалния план за справедлив преход.

В рамките на събитието ще бъдат представени и резултатите от социологическо проучване, изготвено през ноември 2023 г. от Изследователски център „Тренд“, което показва нивото на осведоменост на местните граждани относно политиката на сближаване, Фонда за справедлив преход и Плана за възстановяване на Европа и идентифицира какви са нуждите и опасенията на хората в региона на Стара Загора, с оглед на предстоящите промени.

Във втората част на събитието ще ви запознаем с реалните уроци и историите на местни компании, които ще представят успешни проекти, финансирани със средства за сближаване и ще покажат как европейските средства могат да допринесат за подобряване на социалното и икономическо развитие на Стара Загора и качеството на живота там.

Събитието ще приключи с практическа сесия на тема „Как да получим европейско финансиране за своя устойчив проект“, с която водещи експерти по еврофинансиране от Община Стара Загора ще преведат участниците от проектната идея, през намирането на подходяща възможност за финансирането ѝ, до успешната реализация.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 реалностите

    12 2 Отговор
    Толкова е възможен, че ще обезлюдят съвсем града, като ги оставят без работа и доходи и ромЛозенец, ще стане Бевърли Хилс!
  • 2 Резултат

    14 1 Отговор
    Бла, бла, бла! Безработица за хиляди от Мариците! Ефекта от членството ни в ЕС.
  • 3 Абдул от Кабул

    9 2 Отговор
    Заралии май ще го дyxат.
    Плъхът се подписа, присъдата е произнесена.

    Коментиран от #9

  • 4 5кв.м. е 1кВтп,

    3 2 Отговор
    5мил. кв. м.=5кв.км.- 1000МВтп. На България ѝ трябват 10 000МВтп което е 50кв. км., а страната ни е 111 000кв.км. Разбира се тия 50кв. км. са чиста площ, ще има пътища, пътеки между панелите, преобразувателни станции, акумулаторни депа. Нека са 100кв. км, това е квадрат 10Х10км и 0,1% от площта на България. Унищожената земя от откритите рудници в Маришкия басейн е повече(250кв. км.). Могат да се поставят на покриви, над пътища, над паркинги - не е задължително върху земеделска земя. Бъдещето е в много, но малки семейни фотоволтаици 3-30 кВтп, които да отдават излишния ток на Енергото, а не в огромни паркове по 50-100 МВтп като на Гинка Върбакова.
  • 5 Най-големият

    3 6 Отговор
    проблем не са работещите в ТЕЦ МИ2, а миньорите с техните придобивки като ранно пенсиониране, големи заплати и пенсии извоювани в миналото когато наистина с кирки и лопати са работили в забоите ( по Смирненски, Въглекопач). Едва ли поетът щеше да пише за крачещите екскаватори в откритите рудници. Сега е съвсем друго, но няма такава професия без образование с такива облаги, а и са много и печелят на избори, семействата им също са облагодетелствани. Не искат на чист въздух да поддържат фотоволтаици, страх ги е от новото, искат там в кюмюра.

    Коментиран от #8

  • 6 Ами да

    6 1 Отговор
    Демагогия и лапане на пари на основата на полуизмислен социален проблем!
  • 7 Хахо

    7 1 Отговор
    Пълни глупости. Затворете ТЕЦ овете и рудниците и като останат поне 30 хил души без работа, идете лично да им изнесете лекцията за зеления преход.. Ако успеете да избягсте без телесни повреди, значи лекцията е била успешна
  • 8 Ами

    3 1 Отговор

    До коментар #5 от "Най-големият":

    За тебе най-големия ще ти е малко, ама два черни ромски мисля ще ти стигнат!
  • 9 Митака

    2 1 Отговор

    До коментар #3 от "Абдул от Кабул":

    Тока като стане 70ст киловата ще го духаме всички повсеместно от Петрич до Шабла и от Видин до Царево

    Коментиран от #10

  • 10 пАрТенк0в

    1 0 Отговор

    До коментар #9 от "Митака":

    Скоро-скоро, почват ни от лятото