Отидете към основна версия

9 186 61

Победата на Русия в Украйна ще доведе до големи финансови загуби за Европа

  • франция-
  • стефан сежурне-
  • украйна-
  • европа-
  • икономика

Западът трябва да постигне поражението на Русия, без да започва конфликт с нея

Снимка: ЕРА/БГНЕС

Френският външен министър Стефан Сежурне смята, че победата на Русия в Украйна ще означава големи финансови загуби за Европейския съюз. „Цената за нашата колективна сигурност вече няма да бъде 2% от БВП, а много повече", каза той в интервю за Le Monde. „От икономическа гледна точка ситуацията ще бъде катастрофална. Например, само в селското стопанство Русия ще може да поеме контрола над повече от 30% от световния пазар на пшеница и ще може да използва пазарната си позиция срещу нас, европейците."

Според шефа на МВнР, Западът трябва да постигне поражението на Русия, без да започва конфликт с нея. В същото време той подчерта, че „не може да се говори за водене на война в Украйна“.

Френският президент Еманюел Макрон каза на 26 февруари, че на среща в Париж, на която представители на около 20 западни държави са обсъдили по-нататъшната подкрепа за Украйна в конфликта с Руската федерация, е била повдигната темата за възможното изпращане на сухопътни войски в зоната на бойните действия. По думите му участниците не са постигнали консенсус по тази тема, но такъв сценарий не може да бъде изключен в бъдеще.

След конференцията представители на повечето държави-участнички заявиха, че не планират да изпращат войски в Украйна и още повече се противопоставиха на участието им във военни действия срещу Русия. На следващия ден Сежурне уточни, че може да се наложи присъствието на западен военен персонал на украинска територия за оказване на някои видове помощ, включително разминиране на територии и обучение на местни войници и офицери, но това не означава тяхното участие в конфликта.

Поставете оценка:
Оценка 2 от 72 гласа.

Свързани новини