Отидете към основна версия

3 074 20

ЕС забранява на своите компании да използват руската разплащателна система

  • русия-
  • банкова система-
  • swift-
  • spfs

Става дума за SPFS, която е аналог на SWIFT

Снимка: ЕРА/БГНЕС

Забраната за европейски компании, работещи извън Русия, да се свързват директно с руската система за финансови съобщения (SPFS), с която Русия противодейства на забраната някои банки да използват западната система SWIFT, ще бъде част от 14-ия кръг от санкции на ЕС, съобщи агенция Bloomberg.

"Санкциите ще включват забрана на фирми от ЕС, работещи извън Русия, да се свързват директно със системата SPFS на Централната банка на Руската федерация, еквивалентна на SWIFT, и също така ще забранят всякакви транзакции с компании в черния списък, които използват тази система за заобикаляне на санкциите“, отбелязва агенцията.

Освен това ЕС обещава да въведе строг контрол върху износа на доставките на манганова руда, пластмаса, електроника, багери и друго оборудване, което може да се използва за военни цели. Санкциите също така обещават проверки на европейски компании, чиито продукти попадат в Русия.

На 20 юни посланиците на ЕС се споразумяха за 14-ия пакет от санкции срещу Русия, който включва забрана за транзита на руски LNG през пристанища на ЕС. Сега той трябва да бъде приет от Съвета на ЕС на ниво министри, след което ще бъде публикуван и ще влезе в сила. Европейската комисия се стреми символично да го въведе в сила преди началото на преговорите за приемане на Украйна и Молдова в ЕС, насрочено за 25 юни.

Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 28 гласа.

Свързани новини