Отидете към основна версия

5 012 5

Mitsubishi Motors ще се присъедини към Honda и Nissan

  • mitsubishi motors-
  • honda-
  • nissan-
  • обединение

Комбинираният производствен обем на трите компании е около 8 милиона автомобила годишно

Снимка: ЕРА/БГНЕС

Японската автомобилна компания Mitsubishi Motors ще се присъедини към съюза на други два големи автомобилни производителя - Honda и Nissan, съобщи вестник Nikkei, позовавайки се на свои източници.

Комбинираният производствен обем на трите компании е около 8 милиона автомобила годишно, което ще направи алианса вторият по големина играч на японския пазар след Toyota Motor, която също създава съюз с Daihatsu, Suzuki, Subaru, Mazda и Hino Motors, чийто общ обем на продажбите достига 16 милиона единици годишно.

Детайлите на споразумението, което ще позволи на Mitsubishi, Honda и Nissan да „оцелеят на силно конкурентен пазар“, както пише вестникът, все още се уточняват. Очаква се представители на компаниите да обсъдят стандартизацията на софтуера за автомобили. Страните ще обсъдят и взаимното допълване на продуктовите линии. Например Honda не произвежда plug-in хибриди (PHV) или пикапи в Япония, докато Mitsubishi има силна позиция в тази ниша.

Сътрудничеството на тези три автомобилни корпорации се засилва на фона на прехода на глобалната автомобилна индустрия към електрически превозни средства, в който японските компании са по-ниски от конкурентите от други страни. Така през 2023 г. Nissan и Honda са продали съответно едва 140 000 и 19 000 електрически автомобила, докато Tesla и китайската BYD са продали 1,8 милиона и 1,57 милиона, отбелязва изданието.

Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 13 гласа.

Свързани новини