Отидете към основна версия

1 730 17

САЩ могат да пуснат 3 от 13 спрени реактора на атомна електроцентрала

  • сащ-
  • атомна централа-
  • рестартиране

Всяко пускане на реактор ще е скъпо

Снимка: ЕРА/БГНЕС

На фона на повишеното търсене на електроенергия, САЩ възнамеряват да рестартират част от 13-те реактора на атомната електроцентрала, затворени през последното десетилетие, но само 3 от тях са готови за възстановяване, съобщи аг. Bloomberg. Повечето от 13-те реактора на атомната електроцентрала са „повредени или демонтирани“.

Реакторът на ядрена електроцентрала в Мичиган се готви да бъде пуснат в края на 2025 г. Освен това в Пенсилвания и Айова се обмислят планове за рестартиране на спрени реактори. Останалите реактори в щатите Калифорния, Върмонт и Ню Йорк или вече са били демонтирани, или не са били правилно поддържани за възможно повторно пускане в експлоатация.

Както отбелязва Bloomberg, всяко пускане на реактор вероятно ще бъде скъпо. Така американската администрация одобри отпускането на 1,5 млрд. USD за възстановяване на работата на атомна електроцентрала в Мичиган, а държавните власти обещаха още 300 млн. USD.

През август в САЩ влезе в сила закон, забраняващ вноса на необлъчен нискообогатен уран, произведен в Русия или от руски предприятия. Както каза Кайл Шостак, директор на американската инвестиционна компания Navigator Principal Investors, заместването на руските доставки на уран ще бъде свързано с големи трудности за американската енергетика и САЩ ще се нуждаят от това в продължение на много години.

Поставете оценка:
Оценка 3 от 8 гласа.

Свързани новини