4 Септември, 2024 10:21 1 700 17

САЩ могат да пуснат 3 от 13 спрени реактора на атомна електроцентрала

  • сащ-
  • атомна централа-
  • рестартиране

Всяко пускане на реактор ще е скъпо

САЩ могат да пуснат 3 от 13 спрени реактора на атомна електроцентрала  - 1
Снимка: ЕРА/БГНЕС

На фона на повишеното търсене на електроенергия, САЩ възнамеряват да рестартират част от 13-те реактора на атомната електроцентрала, затворени през последното десетилетие, но само 3 от тях са готови за възстановяване, съобщи аг. Bloomberg. Повечето от 13-те реактора на атомната електроцентрала са „повредени или демонтирани“.

Реакторът на ядрена електроцентрала в Мичиган се готви да бъде пуснат в края на 2025 г. Освен това в Пенсилвания и Айова се обмислят планове за рестартиране на спрени реактори. Останалите реактори в щатите Калифорния, Върмонт и Ню Йорк или вече са били демонтирани, или не са били правилно поддържани за възможно повторно пускане в експлоатация.

Както отбелязва Bloomberg, всяко пускане на реактор вероятно ще бъде скъпо. Така американската администрация одобри отпускането на 1,5 млрд. USD за възстановяване на работата на атомна електроцентрала в Мичиган, а държавните власти обещаха още 300 млн. USD.

През август в САЩ влезе в сила закон, забраняващ вноса на необлъчен нискообогатен уран, произведен в Русия или от руски предприятия. Както каза Кайл Шостак, директор на американската инвестиционна компания Navigator Principal Investors, заместването на руските доставки на уран ще бъде свързано с големи трудности за американската енергетика и САЩ ще се нуждаят от това в продължение на много години.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    15 1 Отговор
    😀😀😀😀
    Как се ПУСКАТ
    ДЕМОНТИРАНИ РЕАКТОРИ
    🤔🤔🤔🤔
  • 2 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    20 1 Отговор
    Какво става с двамата АСТРИнафти ❓
    Обикалят ли още около Земята ❓
    СРАМ за Чичо САМ ,
    преси половин век без проблем изпращаха и прибираха ДУЗИНА актьори
    на 4ОО ООО км , сега не могат да приберат ДВАМА
    на 4ОО км ‼️
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Р. Овч

    8 0 Отговор
    Що не си направят нови АЕЦ?

    Коментиран от #7

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 защо да си правят като вече ги имат

    2 10 Отговор

    До коментар #4 от "Р. Овч":

    АЕЦ си прави този, който си няма, а му трябва. САЩ експлоатират 97 реактора. А русийката само 37.

    Коментиран от #15

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 НорМално

    7 1 Отговор
    Нормално е да пускат - ние пак им платихме едни пари като да отворят нова фабрика и пак ще чакаме 15 години да се натутката да сменят 2 поколения работници докато изпълнят поръчката. Може ли един реактор да не са продали от десетилетия и ние точно тях да харесаме - нищо че бяха и във Фалит докато ги избирахме.....

    Коментиран от #11

  • 11 хе хе

    1 11 Отговор

    До коментар #10 от "НорМално":

    Викаш един реактор не са продали. А тези 100 реактора които американците използват Росатом ли им е построил? Аз се чудя, защо руснаците не могат да го докарат до 40 реактора, а те руснаците работели само за износ! Сега на капиталистите тока не им гасне, а в русийката е ежедневие.

    Коментиран от #17

  • 12 хе хе

    6 6 Отговор

    До коментар #9 от "факуса":

    Кунева, Мунева няма значение. Реакторите пак щяхме да ги затворим, заради пукнатините. Французите дори искаха да се вземат проби от корпусите им, за да се изследват от независим институт. Политиците решиха да ги затворят по бързата процедура, вместо България да търпи огромни санкции. Междо другото Белгия също отново отвори най-старата АЕЦ в Европа с реактори, с пукнатини по корпусите. Странно защо французите не мрънкат за това.

    Коментиран от #14

  • 13 Сащ

    5 1 Отговор
    Тепърва ще пускат и пропускат много неща, докато съвсем му изтърват края!
  • 14 Само за протокола

    9 0 Отговор

    До коментар #12 от "хе хе":

    И на кой блок реакторът е с пукнатини, ще ни светнеш ли? Защото точно французите изследваха една от пробите (тамплетите) и през зъби признаха, че металът на корпуса е в отлично състояние! Втората проба беше изследвана от Сименс и здравината беше потвърдена!
  • 15 Нищо лично, но

    7 1 Отговор

    До коментар #7 от "защо да си правят като вече ги имат":

    На сайта на МААЕможеш да видиш списък на всички работещи реактори с година на пускане в експлоатация и мощност. Виж американските реактори с каква мощност са и после виж руските. Очаква те неприятна изненада.

    Коментиран от #16

  • 16 изненадан

    1 3 Отговор

    До коментар #15 от "Нищо лично, но":

    И всичкото това Росатом ли го е построил в САЩ? Брей, жива да не бях! Молодци!
  • 17 АйдеПрове

    4 0 Отговор

    До коментар #11 от "хе хе":

    Айде провери и ти тези реактори американски, дали 80-те години не са спрели да слагат нови и тогва говори, колко са продавли. И да от 80-та година до днес са 40 години минали, но какво са за вас 40 години, като защитавате вече 30 години нищоправенето.