Отидете към основна версия

15 437 59

Трансатлантическият газопровод ще намали зависимостта на ЕС от други държави

  • нигерия-
  • мароко-
  • газопровод

Стратегическият проект на газопровода Нигерия-Мароко напредва изключително бързо

Снимка: ЕРА/БГНЕС

Пускането в експлоатация на трансатлантическия африкански газопровод Нигерия - Мароко (Nigeria Morocco Gas Pipeline, NMGP) ще позволи на Европейския съюз да намали зависимостта си от други доставчици на синьо гориво. Това заяви генералният директор на Мароканската национална служба за въглеводороди и добив (ONHYM) Амина Бенхадра.

Тя говори на среща на официални лица от повече от десет африкански държави, която се провежда в Абиджан (най-големият град и икономически център на Кот д'Ивоар). На него се обсъждат въпроси, свързани с изграждането на газопровода Нигерия-Мароко, по който ще се изнася газ от Африка за ЕС, съобщава информационната агенция Maghreb Arab Press (MAP).

"Стратегическият проект на газопровода Нигерия-Мароко напредва изключително бързо поради ангажираността на всички страни, през които ще премине. Проектът е наистина стратегически по обхват, тъй като ще помогне за ускоряване на достъпа на страните до енергия в този африкански подрегион“, подчерта Бенхадра. Според нея в някои страни, които ще участват в проекта NMGP, в момента нивото на електрификация е под 40%.

Трансатлантическият африкански газопровод „ще позволи износа на газ към страните от ЕС и следователно ще предостави възможност за намаляване на зависимостта на Европа от други доставчици на природен газ и разнообразяване на източниците на доставка“, каза главният изпълнителен директор на ONHYM.

Инициатори на изграждането на най-дългия в света подводен газопровод с дължина около 5660 км са кралят на Мароко Мохамед VI и бившият президент на Нигерия Мухамаду Бухари. Очаква се газопроводът да бъде положен по дъното на Атлантическия океан по крайбрежието на Западна Африка. Планира се проектът да се използва и в бъдеще за осигуряване на износ на газ за ЕС през мароканска територия.

В края на 2023 г. Мохамед VI в една от своите речи нарече газопровода Нигерия-Мароко проект, който ще се превърне в „надежден източник на енергийни доставки за европейските страни“. Както Малам Меле Киари, главен изпълнителен директор на Нигерийската национална петролна компания, каза миналата година, разходите за изграждането на NMGP ще бъдат над 25 млрд. USD.

Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 53 гласа.

Свързани новини