Отидете към основна версия

3 745 49

Лавров: Няма да се "простреляме в крака", спирайки газовите доставки

  • сергей лавров-
  • газ-
  • русия-
  • европа

Русия, за разлика от Европа, винаги изпълнява задълженията си по споразумения

Снимка: ЕРА/БГНЕС

Русия, за разлика от Европа, винаги изпълнява задълженията си по споразумения и няма да се „простреля в крака“, спирайки доставките на газ. „Ние сме достойни хора. Бяха сключени дългосрочни споразумения с Европа. Ние винаги изпълняваме задълженията си, за разлика от Европа и САЩ“, каза руският външен министър Сергей Ларов, отговаряйки на въпроса защо Русия не спря износа на газ за ЕС, въпреки целия негативизъм, който идва от тази страна.

„Сега Европа задоволява основните си нужди с втечнен природен газ, включително американски газ. Но ако някой иска да купи газ от нас, ние никога не отказваме нашите споразумения. Съседи сме. Имаме тръбопроводна система. Въпреки факта, че три „нишки“ бяха взривени „Северни потоци“, тръбопроводната система се запазва, включително през Украйна, през Турция, през Черно море. Ако е взаимноизгодно, защо да се прострелвате в крака? Оставете го да „стреля“ в краката ви. „красива Европа“, отбеляза ръководителят на руската дипломация.

Според Лавров в продължение на много десетилетия, още от времето на Съветския съюз, от 70-те години на миналия век, Москва установява взаимноизгодно сътрудничество в доставките на газ. „Благодарение на този достъпен, надежден източник на газови доставки, европейският, предимно германски, енергиен сектор и икономиката като цяло живееха. [Германският] канцлер Олаф Шолц каза в интервю, че Русия сама е спряла доставките на газ за Европа. Той е пълнолетен. Защо да лъжа? Всички добре знаят как се случи всичко. Дори при канцлера Ангела Меркел САЩ принудиха Германия да не пуска газопроводите "Северен поток 1". и Северен поток 2, използват по-скъп (много по-скъп) американски втечнен природен газ“, подчерта той.

Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 37 гласа.

Свързани новини