Отидете към основна версия

3 785 32

Обмислят създаването на алтернативни платежни системи между държавите-членки на БРИКС

  • брикс-
  • русия-
  • китай-
  • валута-
  • търговия-
  • платежна система

Над 90% от търговския оборот между Русия и Китай се извършва в национални валути

Снимка: ЕРА/БГНЕС

За срещата на върха на асоциацията в Казан ще бъде изготвен доклад за възможностите за създаване на алтернативни платежни платформи за разплащания между страните-членки на БРИКС. Това каза руският външен министър Сергей Лавров в интервю за телевизионния канал Sky News Arabia.

Ръководителят на руското дипломатическо ведомство припомни, че на срещата на върха на БРИКС през август 2023 г. в Йоханесбург бразилският президент Луис Инасио Лула да Силва представи за разглеждане инициатива за създаване на алтернативна платежна система за всички членове на асоциацията и заинтересовани страни.

"Инструкцията (за разработване на алтернативни платежни системи) е записана за срещата на върха в Казан, която ще бъде председателствана от руския президент Владимир Путин“, отбеляза Лавров. „Трябва да получим доклад от министрите на финансите и централните банки на страните от БРИКС за това как да създадем алтернативни платформи за плащане.“

Руският външен министър обърна внимание и на ръста на търговията на Русия с други страни в национални валути. „С Китайската народна република повече от 90% от търговския ни оборот се извършва в национални валути, без да се използва долар. В търговските отношения с Индия тази цифра достига 60%, отбеляза той. „Започваме да преминаваме към тези форми на взаимодействие с повечето страни.“

„Ясно е, че САЩ продължават да печатат долари и за сметка на тези банкноти с ниски доходи продължават политиката си на икономически натиск върху други държави. Но тази епоха вече е към края си“, заключи Лавров.

Асоциацията БРИКС е създадена през 2006 г. от Бразилия, Русия, Индия и Китай, а Южна Африка се присъедини към нея през 2011 г. На 1 януари 2024 г. Египет, Иран, ОАЕ, Саудитска Арабия и Етиопия станаха пълноправни членове на групата. Тази година Руската федерация председателства асоциацията. Основното събитие на 2024 г. за БРИКС ще бъде срещата на върха, която ще се проведе в Казан през втората половина на октомври.

Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 28 гласа.

Свързани новини