Отидете към основна версия

610 3

Moody's понижи суверенния рейтинг на Израел

  • израел-
  • кредитен рейтинг-
  • moody’s-
  • оценка-
  • корекция

Той вече е Baa1 с негативна перспектива

Снимка: Shutterstock

Международната рейтингова агенция Moody's понижи дългосрочните рейтинги на правителството на Израел в чуждестранна и местна валута от A2 на Baa1 с негативна перспектива. Както се посочва в изявление на уебсайта на агенцията, това се случи поради ескалацията на конфликта с ливанското шиитско движение Хизбула.

„Ключовият фактор за понижаването на рейтинга е нашата оценка, че геополитическите рискове са се засилили допълнително до много високи нива, което води до материални отрицателни последици за кредитоспособността на Израел както в краткосрочен, така и в дългосрочен план. Интензивността на конфликта между Израел и Хизбула се засили значително през последните дни“, се отбелязва в прогнозата.

Както отбелязва агенцията, заявената цел на израелското ръководство да върне в домовете си 60 хиляди жители на страната, евакуирани от северните райони, включва провеждане на по-активни военни действия. В същото време Moody's подчертава, че шансовете за постигане на споразумение за прекратяване на огъня в ивицата Газа са намалели, а вътрешнополитическите и геополитически рискове са се увеличили значително. Според прогнозата вероятността от мащабен конфликт между Израел и Иран остава ниска, но все още не е изключена.

Агенцията очаква, че до края на 2024 г. реалният ръст на БВП в Израел поради военни операции ще бъде само 0,5%. Прогнозата за 2025 г. беше намалена от 4% на 1,5%.

Moody's понижи рейтинга на Израел за втори път през 2024 г.: през февруари той беше намален от A1 на A2.

Поставете оценка:
Оценка 4 от 4 гласа.

Свързани новини