Отидете към основна версия

945 9

Емил Хърсев: Заплатите ще продължават да растат

  • емил хърсев-
  • заплати

Не вярвам някой да обсъжда намаляването или замразяването им при положение, че не сме в ситуация на природно бедствие или война, заяви финансистът

Снимка: БГНЕС

Заплатите ще продължават да растат, макар и не с големия темп, който се наблюдаваше по време на резкия скок на инфлацията, каза в интервю за БТА финансистът и преподавател в УНСС доц. Емил Хърсев. Той коментира декларацията на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ), която поиска пенсиите и заплатите да бъдат замразени от 2025 г. като мярка срещу неконтролираното нарастване на бюджетните разходи и на бюджетния дефицит.

Според Хърсев това искане на работодателите е от същия вид като издиганите от синдикатите искания за приравняване на работната заплата на тази в Германия или в Австрия. "Намаляване на заплати или замразяване при положение, че не сме в ситуация на природно бедствие или война, не вярвам някой да обсъжда. Инфлацията влияе върху всички, а всички ние имаме своите доходи, имаме нужда от тях и от увеличение, за да можем да поддържаме стандарта, който имаме и той Слава богу не е толкова нисък, колкото е общоприето да се наскърбяваме непрекъснато", каза той.

По думите му подобна мярка може да касае единствено държавните служители и минималната работна заплата, която е един регулатор, който отдавна би трябвало да бъде отменен. Хърсев акцентира, че заплатите в частния сектор се определят от възможностите на работодателя и ситуацията на съответния сектор.

"Има сериозно търсене на работна сила в България, защото просто няма хора и това обуславя едно непрекъснато повишаване на доходите, включително далеч надхвърлящо ръста на брутния вътрешен продукт. Ние се конкурираме с другите страни на същия пазар в Европейския съюз (ЕС) и ако България и работодателите тук не са в състояние да платят съответните работни заплати спрямо условията и издръжката на живота в България, работната сила ще вземе влака, самолета и други превозни средства, за да се придвижи към по-конкуренти части от общия пазар на труда", посочи финансистът.

Той е убеден, че заплатите ще растат и никой няма да е в състояние да ги замрази, особено пък да подкрепи такова искане преди парламентарни избори.

"Инфлацията все още я има. Цените растат и при едни и същи доходи ние получаваме по-малко потребление, така че доходите трябва да растат, за да се запази стандартът. Ето защо твърдя, че е невъзможно някой да си поставя за задача да замразява заплати", посочи Хърсев.

Той припомни, че през последните 10 години заплатите се увеличават непрекъснато, включително с двуцифрени проценти от над 10 на сто годишно. Според него възнагражденията ще продължават да се покачват у нас, а в същото време в повечето страни от ЕС се понижават.

"Средните работни заплати в почти всички страни от ЕС намаляват. Прогнозите за Германия например са за намаление горе-долу с такъв процент в следващата година, с какъвто ще се увеличават заплатите в България. Тази година имаме минимално, но все пак, превишаване с 57 000 души на завърналите се в страната спрямо тези, които са трайно отпътували, а догодина ще имаме удвояване на тази бройка, защото при нас заплатите растат, а в Европа те намаляват. Това има своето обяснение и то се нарича рецесия, която е налична в по-голямата част от ЕС, но при нас я няма поради ниското развитие на икономиката. Ние сме далеч от потенциала на българската икономика, но страните, изчерпали този потенциал, влизат в рецесия", обясни финансистът.

За представената рамка на държавния бюджет за следващата година от служебния министър на финансите Людмила Петкова. той коментира, че какъвто и да е резултатът от изборите, това правителство няма да изпълнява този бюджет и следователно да носи отговорност. По думите му сериозен проект на бюджета ще имаме тогава, когато имаме правителство, което ще го изпълнява финансовия закон.

Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 7 гласа.

Свързани новини