Отидете към основна версия

1 320 0

Пауза за прегрупиране около "Южен поток"?

  • "южен поток"-
  • трайчо трайков-
  • огнян минчев-
  • американските сенатори-
  • "стройтрансгаз"-
  • "белене"

Основният въпрос е дали договорът с руската компания Стройтрансгаз е сключен на тъмно, или все пак е само подготвен, коментира Огнян Минчев; Руският газ идва при този, който плаща, подчертава Трайчо Трайков

Политологът Огнян Минчев и бившият министър на икономиката и енергетиката Трайчо Трайков коментираха в "Преди всички" по програма „Хоризонт“ на БНР решението за спиране на работата по проекта "Южен поток".

„Търси се публичен ефект от съобщаването на новината именно след срещата с американските сенатори. В случая с "Южен поток" решението все пак е свързано с Брюксел, с това, че се нарушава европейското законодателство. Натискът на Брюксел е абсолютно легитимен от гледна точка на това, че България се е съгласила да спазва европейското законодателство, ставайки член на ЕС“, заяви Огнян Минчев.

Според него, основният въпрос е дали договорът с руската компания "Стройтрансгаз" е сключен на тъмно, или все пак е само подготвен. Ако тръгнем по аналогия, можем да твърдим, че подписването на договори не е любима практика нито на руските енергийни компании, нито на българските им партньори. За "Белене" бяха изхарчени 2 милиарда, без изобщо да има договор. И сега не знаем параметрите за "Южен поток", каза Огнян Минчев.

„Няма своеволие на Орешарски, той по принцип няма своя собствена политическа позиция. Той е поставен на този пост от БСП и ДПС. И преди отслабването, което тече в коалицията, Орешарски не светеше със собствена светлина, а е изпълнител на волята на онези, които го поставиха на власт“, коментира Минчев.

Според политолога, въпросите в момента са повече от отговорите. „Изказванията на управляващата коалиция създадоха още повече неясноти, като например изказването на Станишев за задължително гласуване. Тази идея при обсъждане на Изборния кодекс беше отхвърлена от партията му“, припомни той.

Единственото ясно е, че това правителство и тази управленска формула не могат да останат повече на власт, категоричен бе Огнян Минчев. Дали ще се разреши политическата криза засега не е ясно - това зависи от конфигурациите, които ще бъдат възможни в следващия парламент.
Не се вижда възможност една партия да победи категорично или една политическа фамилия да успее да създаде мнозинство. Дори ГЕРБ и Реформаторският блок да имат над 120 депутати, вътрешните отношения там не ни дават картина за взаимодействие. Останалите конфигурации са още по-проблемни, отбеляза Огнян Минчев.
“Нищо хубаво не става, очевидно смятат, че имат пауза за прегрупиране”, резюмира новините около "Южен поток" пък Трайчо Трайков от Реформаторския блок. Смята се, че спонсорите на проекта и без друго няма да останат с празни ръце, добави екс министърът.

Проблеми с руския газ може да има само когато неговите собственици ги създадат. Руският газ идва при този, който плаща, той.

Можехме да извадим и някакви финансови ползи. Засега е ясно, че няма да ги видим с тези раздути числа за финансирането, смята Трайков.

Ангажирали сме се за прозрачност, конкурентен пазар и обща политика на ЕС. С действията си през последната година правителството прави точно обратното. Разбирам да се караме с някого, защото ще имаме полза. А ние се караме, за да платим масрафа на някой друг.

Според Трайков има повторение на действията по проекта "Белене". Там отне доста време да бъде показана истината. Тук вече година текат предупреждения на експерти, че нещата не трябва да се правят така, отбеляза Трайков

Той допуска, че причините за вчерашното изявление на Орешарски за спирането на „Южен поток“ е, че вече са свършилионова, което им е наредено, и ще оставят данъкоплатецът да се разплаща.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини