Last news in Fakti

9 Юни, 2014 20:39 1 680 0

ЕК приветства спирането на "Южен поток"

  • европейската комисия-
  • "южен поток"-
  • сабине бергер-
  • жозе барозу-
  • ек-
  • южен поток

Проектът може да бъде обсъждан и на тристранната среща в Брюксел за руския газ между представители на Русия, Украйна и Европейския съюз

ЕК приветства спирането на "Южен поток" - 1
Сабине Бергер

Европейската комисия приветства съобщението на българския премиер Пламен Орешарски, че се спира работата по “Южен поток”, съобщи за БНТ говорителят на Европейската комисия Сабине Бергер. Възможно е въпросът за проекта да бъде обсъждан тази вечер на тристранната среща в Брюксел за руския газ между представители на Русия, Украйна и Европейския съюз, предаде от белгийската столица кореспондентът на държавната медия Владислав Велев.

Временното прекратяване на работата по “Южен поток” е важна стъпка в отговор на опасенията на Европейската комисия, че проектът не отговаря на европейското законодателство. След няколко предупреждения, миналата седмица Комисията започна наказателна процедура срещу България, а случаят беше посочен от Жозе Барозу като пример за безкомпромисност на Брюксел.

Жозе Барозу, председател на ЕК: „Европейската комисия ще направи така, че да е сигурно, че енергийната инфраструктура и проектите в Европейския съюз, като “Южен поток”, отговарят сто процента на европейските правила за енергийна конкуренция, обществени поръчки и т.н. Току-що започнахме наказателна процедура срещу България, която показва, че сме сериозни. Ако междувременно не бъдат премахнати някои от пречките пред вътрешния ни пазар, ще последват и други държави. Европейският съюз трябва да говори и да действа като едно спрямо доставчиците си“.

Пред БНТ говорителят Сабине Бергер добави, че Европейската комисия остава готова на консултации с представители на България или друга държава от Европейския съюз, за да е сигурно, че се спазва европейското законодателство. В наскоро приетата Стратегия за европейската енергийна сигурност, ЕК призова “Южен поток” да бъде обсъден от европейските лидери на съвета им в края на месеца. Целта е приемането на общ европейски подход към въпроса.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА