Отидете към основна версия

935 0

Изпращаме на ЕК становището си по „Южен поток”

  • южен поток-
  • ек

България разглежда „Южен поток” като стратегически проект, който трябва да бъде реализиран в съответствие с правилата на ЕС. Разчитаме на ЕК за продължаване на конструктивния диалог по проекта с руската страна, с цел договаряне на регулаторната рамка за експлоатация на газопровода „Южен поток” на територията на ЕС в пълно съответствие с европейското законодателство, съобщиха от правителствената информационна служба.

Правителството днес одобри позицията на България по процедура за нарушение №2014/2176 по описа на Европейската комисия, касаеща изпълнението на българския участък от проекта „Южен поток”.

В официалното уведомително писмо от 3 юни 2014 г., с което е стартирана процедурата по нарушение, ЕК повдига три въпроса, по които изразява опасения за възможно нарушаване на законодателството на ЕС, а именно:

определянето на „Южен поток България” АД за проектант, оператор и собственик на тръбопровода,

компетентността на България да сключи междуправителственото споразумение с Русия, свързано с проекта, и

възложени от „Южен поток България” обществени поръчки.

Официалното уведомително писмо е първи етап от досъдебната фаза при процедурата за нарушение на законодателството на ЕС, като на България е даден срок от един месец да изложи съображенията си по очертаните въпроси.

Проектът на позиция е разгледан от Съвета по европейските въпроси към Министерски съвет на 23 юни 2014 г.

С позицията си правителството представя аргументи и мотиви в подкрепа на вземаните от българската страна решения по повдигнатите от Комисията три въпроса, а именно: със сключеното през 2008 г. междуправителствено споразумение не са предоставени изключителни права, концесия или обществена поръчка на „Южен поток България” АД да проектира, финансира, строи и експлоатира газопровода, който ще бъде собственост на компанията. Създаването на дружеството с решение на МС през 2010 г. е в съответствие с вътрешното законодателство и не нарушава разпоредби от Общностното законодателство. По отношение на възлаганите от дружеството договори не се нарушават принципите за недискриминация, равно третиране и прозрачност и прилаганите от дружеството правила съответстват на тези принципи.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

  • Лавров е на визита в София

    Руският външен министър Сергей Лавров пристига на двудневно посещение у нас. Визитата е по покана на българския му колега Кристиан Вигенин. Поводът ...
    07.07.2014
    953
    3
  • „Газпром“ сменя строителя на „Южен поток“?

    Руският енергиен монополист „Газпром“ е готов да заобиколи пречките и санкциите, които се изправят пред строителството на газопровода & ...
    03.07.2014
    1 953
    0