Last news in Fakti

3 Юли, 2014 11:46 1 904 0

„Газпром“ сменя строителя на „Южен поток“?

  • стройтрансгаз-
  • южен поток

Центъргаз, която не попада под международните санкции, ще участва в строителството на енергийното трасе в Сърбия и България

„Газпром“ сменя строителя на „Южен поток“? - 1
Снимка: БТА

Руският енергиен монополист „Газпром“ е готов да заобиколи пречките и санкциите, които се изправят пред строителството на газопровода „Южен поток“ на Балканите, съобщава в. „Ведомости“.

Дъщерната компания на „Газпром“ - „Центъргаз“, която не попада под международните санкции, ще участва в строителството на енергийното трасе в Сърбия. Нейният избор предстои да бъде обявен от властите в Белград до няколко дни, когато бъдат съгласувани всички технически параметри, пояснил един от участниците в конкурса.

В. „Ведомости“ съобщава, че същата компания ще бъде включена в изграждането на „Южен поток“ в

Еврокомисарят по енергетиката Гюнтер Йотингер определи диалога с българските власти за „Южен поток“ като „конструктивен процес, който продължава“. Той направи този коментар пред български журналисти по повод сигналите от Москва, че Русия не е съгласна на промени във вече сключените споразумения, уточнява БНР.

Гюнтер Йотингер обаче остана на категоричната позиция, че газопроводът ще може за заработи само ако отговаря на европейските изисквания

Аз нямам интерес да обвинявам българското правителство в момента, а функциите ми не са да бъда част от кампания. Трябва да проверя какво е възможно да се направи от правна и техническа гледна точка, и работим по това. Никой обаче няма интерес да се построи газопровод, по който няма да тече газ. Нашите руски партньори инвестират милиарди в този проект и трябва да са заинтересовани да намерим юридическо решение – в противен случай те ще имат проблем след изграждането на газопровода. За да започне да работи, той трябва да бъде подчинен на нашите правила, припомни еврокомисарят.

България. По този начин „Центъргаз“ ще смени скандалната компания на олигарха Генадий Тимченко - „Стройтрансгаз“. Последната попада под ударите на обявените от САЩ санкции срещу Русия заради анексирането на Крим.

Българската част на газопровода "Южен поток" е първата наземна част на газопровода, технологически най-сложната и най-капиталоемката. От брега на Черно море до границата със Сърбия ще минава основното трасе на газопровода, а също така 59 км газопроводно отклонение до възела за разпределяне на газа в Провадия (осигуряващ газ за съществуващата българска система от газопроводи за потребителите на България, Турция, Гърция и Македония). Общата дължина на основното трасе на българския участък съставлява 541 км. Дължина на лупингите е 362 км. Предвижда се изграждане на приемния терминал и три компресорни станции в района на Варна, Лозен и Расово с обща мощност 300 МВт.

"Южен поток" е глобалният инфраструктурен проект за строителство на газопровод с мощност 63 млрд куб. м през акваторията на Черно море за страните от Южна и Централна Европа с цел диверсификация на маршрутите за експорт на природен газ и изключване на транзитни рискове. Пълна проектна мощност газопроводът ще достигне през 2018 година.

„Стройтрансгаз“ е основана през 1990 г. като неголяма строителна компания. Изграждала е редица газопроводи и компресорни станции в Русия и зад граница в САЩ, Индия, Гърция, Финландия, Алжир, Чехия и други. През миналата година компанията прераства в холдинг, който обединява различни видове строителство.

„Стройтрансгаз“ вече изгражда компресорната станция на територията на Русия, която ще захранва „Южен поток“.

„Центъргаз“ е добре позната на руския пазар, но няма опит в чужбина. Сърбия е първият международен договор на компанията.


 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА