Отидете към основна версия

9 957 13

Агент Мак в битка за поста на Манолов в Свиленград

  • агент мак-
  • поста-
  • манолов-
  • свиленград
Георги Манолов (вляво) и Иван Андреев (вдясно)

Граничният Свиленград ще избира измежду 3 кандидатури за кмет – досегашният градоначалник Георги Манолов, издигнат от Инициативен комитет, кандидатът на „Национален фронт за спасение на България“ - Петър Илиев и земеделецът Иван Андреев, издигнат от ГЕРБ .

Местните не са забравили, че ГЕРБ подкрепяха инж. Георги Манолов в досегашното му управление. Сега обаче от партията на Цветанов решиха да издигнат собствена кандидатура и да се борят за максимален брой общински съветници. Обявяването на кандидат – кмет за Свиленград за тези избори ГЕРБ забавиха с близо една седмица след останалите претенденти в Хасковски регион. Това създаде почва в града да се говори, че се колебаят дали да не заложат на сигурно и да подкрепят отново Манолов. Аргументът на централата бе, че имат твърде много кандидати и искат да изберат най-подходящият.

Публична тайна беше, че на килимчето в Министерски съвет беше повикан Манолов и точно когато всички очакваха той отново да бъде подкрепен лично от Бойко Борисов, изненадващо, неговата дясна ръка- Цветан Цветанов обяви в личния си профил във фейсбук, че са избрали да издигнат Иван Андреев в Свиленград.

Сред хората дори тръгна мълва, че това е театър, чиято цел не беше много ясна на избирателите. Това обаче беше негласно опровергано от предизборния щаб на ГЕРБ, които стартираха кампанията си с негативни послания към доскорошния им “колега” Манолов.

На последните кметски избори досегашният градоначалник бе избран с голямо мнозинство, затова и заявката на ГЕРБ да го “бутнат” е амбициозна, но не и непостижима. Но дали заложиха на правилния човек, който да пребори Манолов?!

Земеделецът Андреев е дългогодишен член на партията на Борисов. От скоро е председател на местната структура. Бил е общински съветник на ГЕРБ в последните два мандата. Бил е обаче и агент на ДС. Oсветен е от Комисията по досиетата още през май 2012 година. Всъщност, той се оказва единственият общински съветник в Свиленград с досие още на предишните местни избори. Андреев е вербуван от служителя о. р. Васил Мандиев на 05.05.1982 г., регистриран е на 16.05.1982 г. Бил е съдържател на явочна квартира, с псевдоним Мак, сочи Комисията по досиетата.

През годините ГЕРБ са мерили с двоен аршин хората с агентурно минало.  За кандидатите им  през 2007 година  нямаше условие да не са работили за ДС. По-късно имаше заявка от Цветан Цветанов, че в листите няма да бъдат допускани лица с агентурно минало. След това пък се изрази убеждението, че трябва да се прави разлика между доносниците и тези, които са работили в интерес на държавата.

Явно на тези избори победата ще е по-важна от принципите. Доказателство за това са и слуховете в града, че ГЕРБ са готови на всичко, за да спечелят.

Шест политически партии и коалиции в града изпратиха отворено писмо до главния секретар на МВР Георги Костов, главния прокурор Сотир Цацаров и медиите. “С притеснение алармираме за множество сигнали, които достигат до нашите предизборни щабове, от симпатизанти и граждани на общината, за опити за купуване на гласове, за опити за сплашване  със загуба на работа и дори физическа саморазправа с хора, които отказват да гласуват за определени кандидатури за кмет и общински съветници. Тези прояви потъпкват конституционните права на гражданите и свободата на избор на всеки жител на РБългария. За нас предизборната кампания е борба на идеи, платформи, възгледи. Смятаме, че е недопустимо в едно съвременно общество да се използват такива методи, които ни връщат в годините на силовите групировки.”, се казва в писмото. Случайно или не ГЕРБ, НФСБ и Манолов не фигурират в списъка на притеснените от това явление партии.

В близките дни ще видим как ще се вихри кампанията. А кой ще стане градоначалник на Свиленград ще се изясни на 25 октомври тази година.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове