Отидете към основна версия

9 009 5

Яне Янев щурмува МВР, гони Цветан Цветанов

  • яне янев-
  • рзс-
  • цветан цветанов
БГНЕС

Стотици се събраха пред входа на сградата на МВР със скандирания за незабавна оставка на вътрешния министър Цветан Цветанов.

Според протестиращите, Цветанов е основният отговорен за случващото се в последните дни след трагедията в Катуница. Те скандираха: "Оставка" и "Цецо, вън". Те носеха плакати, на които бе изписано: "Не ни е страх", "Цецо фитилът запали България", "Свобода или Цецо".

На протеста се развяваха знамена на РЗС. Лидерът на партията Яне Янев, кандидат-президентът Атанас Семов и кандидат-кметът за Русе Емил Василев бяха сред протестиращите. Те донесоха транспарант, на който е изписан примерен вариант за оставката на министъра на вътрешните работи. На него са посочени 7 основни искания на РЗС.

РЗС категорично настоява министър-председателят Бойко Борисов да отстрани от правителството Цветан Цветанов, който е основният виновник за днешната криза и вече представлява пряка заплаха за националната сигурност.

Ако в срок до 10 дни Народното събрание не гласува смяната на Цветанов, РЗС ще организира безсрочен протест до свалянето от власт на цялото правителство.

От сряда, 5 октомври, парламентът да прекрати всякаква дейност до 30 октомври и да проведе само извънредно заседание за приемане на оставката на Цветанов.

Ако полицията посегне на когото и да било от протестиращите български граждани със силов полицейски натиск, РЗС ще търси персонална отговорност от съответните ръководители в МВР, които посягат срещу младостта на България.

РЗС призовавава полицаите, всички служители на МВР и останалите структури за сигурност да не се подчиняват на заповедите на Цветанов.

РЗС подканя редовите полицаи да не се изправят срещу собствените си деца, а масово да излязат в отпуск, да защитят професионалното си достойнство и да се включат в протестите за отстраняването на най-голямото зло в системата на МВР.

От партията призовават ЕП и ОССЕ да изпратят специални наблюдатели, защото „групировката ГЕРБ е в състояние напълно да погази гражданския мир и всички права и свободи на гражданите, за да се задържи на власт”.

Докато протестиращите скандираха, се появи полиция, която започна да избутва протестиращите. Те се хванаха за ръце във верига и отказваха да напуснат. Лидерът на РЗС Яне Янев заяви: "Ние сме с вас момчета, ние сме с полицаите, защото те гладуват".

Полицаите разделиха хората на две групи и ги изтласкаха към две странични пресечки в близост до МВР. Стигна се и до сблъсъци, тъй като хората отказваха да си тръгнат. Когато напрежението се изостри, председателят на РЗС Яне Янев поиска мегафона и призова протестиращите да се разотидат. Няколко минути след това протестът приключи.

Още по темата:

Хиляди протестираха: Няма да забравим и простим!

Издирват внук на Цар Киро, Катуница –отново разбунена

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

  • Семов извади папка срещу Плевнелиев

    Кандидатът за президент на РЗС Атанас Семов извади папка с нарушенията на фирми на Росен Плевнелиев. Документите, за който твърди, че са от НАП, Се ...
    09.10.2011
    2 243
    0