Отидете към основна версия

2 386 0

РЗС разпространи запис срещу Вучков

  • софия-
  • рзс-
  • веселин вучков-
  • запис-
  • избори 2011

Вучков: Говорех с руски журналисти

Снимка БГНЕС

РЗС разпространи части от аудиозапис на разговор по телефона между изпълняващия длъжността министър на вътрешните работи Веселин Вучков и анонимен рускоговорящ.  В него двамата обсъждат действията на полицията в Катуницa с помощта на преводач. "Кирил Рашков беше евакуиран от нас с цялта му фамилия, изведен от селото, след това той самият пожела да отседне в курорта Боровец край София", се чува да казва Вучков. .
Двама млади мъже, които са се представили от МВР, са дали записа на РЗС.
Рускоговорящият пита: "Нали те точно затова се събират - премиерът и президентът в консултативен съвет". На това Вучков отговаря: "Ами аз съм основен докладчик." От тези думи РЗС заключават, че разговорът се е състоял ден преди съвета на 1 октомври.
В записа Вучков съобщава, че още в неделя 25 септември - деня след първия конфликт в Катуница, е организирал "дежурно съдии и прокурори ...и тези наказания било административни, било углавни изиграха превантивна роля". Веднага след това добавя, че всеки ден МВР е задържало между 100 и 150 човека за 24 часа.
От обясненията му пред неговия събеседник се разбира, че полицията е действала професионално и разумно, въпреки че били взети някои важни и трудни решения, за които "каквито и да са, щяло да има упреци".
Кандидат-президентът на РЗС Атанас Семов поясни, че те правят записа публично достояние, защото в МВР има тежък проблем и тежка демотивация за работа. От партията обаче уточниха, че не знаят дали записа е автентичен.
От РЗС за пореден път поискаха оставката на Цветанов, обещаха да представят записа в парламента с предложение за прекъсване на ваканцията на депутатите и заседание, на което да бъдат изслушани Вучков и Цветанов..
Семов зададе и пет въпроса към МВР. Сред тях са на кого в Русия докладва Вучков, защо той и главният секретар Калин Георгиев са излъгали, че МВР не е пазило Рашков, наричан още Цар Киро, след като дори са изпълнявали прищевките му да го крият из планинските курорти. РЗС пита още дали МВР е изхарчило над 100 хил. лв. за укриването на Рашков и дали са изпълнявали други негови желания. Въпреки че в записания разговор не участва Цветанов, от партията питат какви са връзките му и зависимостите от Цар Киро.


Пред Дневник и.д. министър на вътрешните работи Веселин Вучков е заявил: „На записа, разпространен от РЗС, аз говоря с журналисти на руската информационна агенция РИА "Новости". Разговорът с репортерите, които са отразявали случая "Катуница", се е състоял в София на живо. Вучков каза още, че пресцентърът на МВР е уведомен за интервюто му с руските журналисти. Информацията е била представена в парламента и на консултативния съвет.
Ето и текста на аудиозаписа, който бе представен от РЗС:

Нали те точно затова се събират утре премиера и президента в Консултативен съвет?

Вучков: Ами аз съм основен докладчик...

А защо не разчитате на големи подвижки...?

Вучков:  Президентът и премиерът да, но вътре в тоя съвет участват кои – лидерите на политическите партии в Парламента...


Вучков: Още в неделя организирахме дежурни съдии и прокурори и тези наказания било административни, било углавни изиграха превантивна роля.

Вучков: Всеки ден задържахме между 100 и 150 човека

Вучков: Задържани за 24 часа

Вучков: Тъй като бяхме сигурни, че това ще се случи, аз до ден днешен твърдя, че полицията действа професионално и разумно. Бяха взети някои важни решения, трудни решения, които каквото и да беше решението щеше да има упреци. Кирил Рашков беше евакуиран от нас с цялата му фамилия, изведен от селото, след това той самият пожела да отседне в курорт Боровец край София. Разбира се тези няколко хиляди човека които отидоха ... Между другото от селото вече на втория ден почти нямаше хора, дойдоха само агитки отвън ...

Имате предвид къде!

Вучков: В Катуница....

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

  • Семов извади папка срещу Плевнелиев

    Кандидатът за президент на РЗС Атанас Семов извади папка с нарушенията на фирми на Росен Плевнелиев. Документите, за който твърди, че са от НАП, Се ...
    09.10.2011
    2 244
    0