Отидете към основна версия

985 0

ВАС окончателно върна Пенгезов на поста му

  • веселин пенгезов-
  • вас-
  • имоти приморско

Потвърди, че уволнението му е незаконосъобразно и необосновано

Петчленен състав на Върховния административен съд (ВАС) възстанови окончателно Веселин Пенгезов като председател на Софийския апелативен съд. Решението на съда е окончателно.

Веселин Пенгезов бе уволнен на 18 януари тази година от Висшия съдебен съвет (ВСС). Той обжалва това решение и на 21 април тричленен състав на ВАС го отмени. Мотивите им бяха, че кадровият орган в съдебната система уволнил Пенгезов "незаконосъобразно и необосновано".

ВСС обжалва, но днес окончателно и петчленен състав прецени, че това решение е „в съответствие с материалния закон и наведеното с касационната жалба оплакване за неговото нарушение е неоснователно". Според магистратите, които единодушно подписали решението, изводите на колегите им от първата инстанция са обосновани.

Веселин Пенгезов беше отстранен заради скандала с магистратските имоти в Приморско. Дъщеря му Анна Пенгезова е получила право на строеж в крайморския град като нуждаеща се. ВСС смята, че Пенгезов е уронил престижа на съдебната власт и е нарушил етичния кодекс. Решението бе взето с 15 гласа „за", 4 „против" и трима въздържали се.

Самият Пенгезов заяви още същият ден, че ще обжалва това решение. Той посочи, че е отстранен от поста, защото така е било наредено и има данни, че решението на ВСС е взето под натиск от вътрешния министър Цветан Цветанов.

Отстраненият председател на САС още тогава подчерта, че има известни опасения, че двата състава на ВАС ще бъдат обективни, но разчита на това, че българският съд ще вземе решение въз основа на фактите и според закона. Според него, отстраняването му от поста е необосновано и незаконосъобразно. Преди три месеца Пенгезов определи като временно нещо отстраняването си от поста и заяви: „Има си съд, ще реши нещата както трябва. Ако не – има Страсбург".

 

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини