Отидете към основна версия

1 052 0

Цветанов: Всеки има право да иска оставки

  • цветанов-
  • бхк

Министърът отговори на критиките на Хелзинкския комитет

Снимка: БГНЕС

Намирам изразената позиция на Българския хелзинкски комитет като неотменимо демократично право на една неправителствена организация. Днес, в 2011 година, всеки има право да говори свободно и необезпокоявано, включително – и да иска оставки. Това заяви  пред агенция „Фокус” министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов по повод разпространената позиция до медиите на БХК, в която го призовават да подаде оставка, във връзка с негово изказване за адвокатите и Висшия съдебен съвет.

„Заставам твърдо зад думите си, че държавата е по-силна от престъпния свят“, каза Цветанов.„В момента се разглеждат в съдебна фаза няколко знакови процеса, плод на усилията на полицейски и прокурорски органи през последните две години. Видно е от ежедневните медийни информации, че по делото „Килърите” в Шумен например, обвиняемите и адвокатите ползват всякакви средства с цел – протакане на делото. Вярно е, че всеки обвиняем има право на защита. Но и всеки пострадал има не по-маловажно право да получи защита, което означава – своевременно приключване на наказателния процес със съответна присъда“, допълни той.

Не се намесвам във вътрешното убеждение на съда, но апелирам към адвокатите по делото – да не възпрепятстват развитието на процеса. Нищо повече. Обществото иска точно това: приключване на подобни процеси в разумни срокове. Все пак, не бива да забравяме, че един от основните принципи, формулирани в етичния кодекс на адвоката, е – доверие и почтеност”, каза министър Цветан Цветанов.

„Що се отнася до Висшия съдебен съвет, единственият ми апел е да не се изолира от интересите на обществото. Гражданите и гражданското общество са в очакване да се получи желаната законова справедливост от съдебната система. А Висшият съдебен съвет е управителният орган, който чрез кадровата си и дисциплинарна политика може да се превърне в гарант за тези интереси на гражданите”, каза министър Цветан Цветанов.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини