Last news in Fakti

23 Ноември, 2011 11:17 840 1

И Адвокатурата обвини Цветанов, че не познава Конституцията

  • цветанов-
  • конституция-
  • бхк

Изявленията на министъра рушат демократичните устои на държавата, заявяват от ВАС

И Адвокатурата обвини Цветанов, че не познава Конституцията - 1
Снимка: БГНЕС

Коментарите на вътрешния министър Цветан Цветанов в ефира на Нова телевизия, че Висшият съдебен съвет трябва да наблюдава и контролира поведението на адвокатите предизвикаха официална реакция от страна на Висшия адвокатски съвет. В разпространена до медиите декларация се посочва, че изявлението на вицепремиера неправомерно засяга достойнството и професионализма на българските адвокати.

То е израз на крещящо непознаване и неразбиране на Конституцията, законите и международноправните актове, по които Република България е страна. Твърдението, че участието на силни адвокати внася дисбаланс в наказателния процес, съдържа и съответна оценка за българската прокуратура и за разследващите органи.

Висшият адвокатски съвет припомня обръщението си от месец юли 2011 г. до Президента на републиката, Председателя на Народното събрание и ръководителите на парламентарните групи, в което изтъква, че този вид изявления на Цветан Цветанов рушат демократичните устои на държавата и надхвърлят всички предели на обществена търпимост.

Периодичните атаки към адвокатите от страна на министъра на вътрешните работи по въпроси, които са изцяло извън неговата законово определена и професионална компетентност, всъщност отклоняват общественото внимание от реалните проблеми, които изпълнителната власт има в борбата срещу престъпността, се посочва в декларацията. Подобни изявления по никакъв начин не осветляват действителното състояние на съдебната система.

Българската адвокатура винаги е защитавала и ще продължи да защитава правата и законните интереси на гражданите и ще се противопоставя на всички опити за рушене на държавността и демокрацията.

Ден по-рано позицията на Цветанов бе остро критикувана и от Българския хелзинкски комитет, който за пореден път поиска оставката му.  „Изглежда България вече не е точно правова държава и този министър е убеден в безнаказаността си“, написаха от БХК


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Явор Иванов

    0 0 Отговор