Отидете към основна версия

1 320 0

Расте броят на напусналите сами БДЖ

  • бдж-
  • влак-
  • стачка
Снимка: БГНЕС

Увеличава се броят на служителите, които са приели предложението на ръководството на БДЖ за доброволно напускане, съобщават от компанията. До днес, 23-и ноември, 676 служители са приели да бъдат освободени от длъжност по чл. 331 от Кодекса на труда. Трудовите възнаграждения в размер на шест брутни заплати, ще бъдат изплатени веднага след освобождаването на служителите от длъжност.

Плановете за  реформа, които утре ще спрат движението на влаковете в страната за 8 часа, предвиждат редуцираните на състава с около 2000 служители.

Освобождаването от длъжност по чл. 331 от Кодекса на труда е една от допълнителните мерки, които ръководството на Холдинг БДЖ ЕАД предприе за ускоряване на реформите в дружеството. Ефектът от прилагането на тази мярка ще бъде в размер на около 23 24 млн. лв. годишно.

Холдинг БДЖ ЕАД заявява в съобщение на сайта си, че участието в стачката няма да бъде повод за уволняване на служители. Разяснението е, че по време на стачните действия е необходимо стачкуващите да се подписват в съответните присъствени книги, тъй като по време на стачка на тези служители не се дължи трудово възнаграждение, както и за да може работодателят да се възползва от възможността да защити своите права.

От железницата отричат да е отправяло заплахи към служителите, които изявяват желание да участват в стачните действия. „Ръководството на холдинга уважава правото на всеки един служител да стачкува, както е визирано в Конституцията. Към днешна дата ръководството на Холдинг БДЖ ЕАД потвърждава своята позиция, че стачката е незаконна и ще се възползва от възможността да защити правата си в съответствие с действащото законодателство (чл. 17 от ЗУКТС). По казусът дали стачката е незаконна може да се произнесе единствено съдът”, пише още в съобщението.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини