24 Ноември, 2011 08:55 1 969 0

Синдикатите искат оставката на шефа на НКЖИ

  • бдж-
  • стачка

Стачката ще бъде безсрочна, категорични са профсъюзите

Синдикатите искат оставката на шефа на НКЖИ - 1
Снимка: БГНЕС

КНСБ и КТ "Подкрепа" обмислят още днес да поискат оставката на директора на НКЖИ Милчо Ламбрев. Синдикатите разполагат с информация, че на много места в страната са сменени хората, които днес трябваше да бъдат по график на смяна ръководител-движение вероятно с намерение или с надежда да се осуетят стачните действия.

Трябва да предупредим Милчо Ламбрев, че ако продължава с опитите за локаут, ще си има сериозни проблеми още днес, заяви президентът на КНСБ Пламен Димитров, който дойде на Централна гара София, за да подкрепи стачкуващите железничари.

Синдикатите имат притеснения за оказван натиск и спрямо хора, работещи в БДЖ. Въпреки това информацията, с която разполагаха двата национални стачни комитета минути пред 8 ч., беше, че хората от над 90 % от звената имат намерение да се включат.

Отговорността за стачката е на министър Ивайло Московски и на мениджърския екип на двете дружества, убеден е председателят на Националния стачен комитет на КНСБ Валентин Никифоров. Стачката категорично ще е безсрочна, до подписване на споразумение, тъй като предишното споразумение, което беше подписано след едночасовата предупредителна стачка в началото на тази година, не се изпълнява.

На Централна гара днес минути след 8 трябваше да тръгнат няколко влака, но това не се случи. Сред тях е и влакът София-Кюстендил, който по разписание трябваше да замине в 8.10 ч. По информация на синдикатите, за да подкрепят стачните действия на перона на гарата дойдоха както работещи в железниците, които днес не са на работа, така и служители на „Топлофикация-София“, на Столичния градски транспорт и на Спешната помощ. Не липсваха и стачкоизменници, които открито излязоха, за да заявят, че не смятат, че случващото се може да защити интересите им.

На Централна гара в София началото на стачката беше отбелязано със скандирания и освирквания. Пред гарата са се събрали служители на БДЖ, които носят синдикалните знамена на КНСБ и КТ "Подкрепа". Към стачкуващите от БДЖ са се присъединили и други работници. Синдикалните лидери Пламен Димитров и Петър Бунев говориха пред събралите се служители на БДЖ.

В София митингът е многохиляден, като към него се присъединиха лекари, металурзи, топлофикация, градския транспорт, енергетици, пивовари, пенсионери и граждани, съобщиха от пресцентъра на КНСБ. С транспаранти в ръце и призиви за оставка към ръководството на дружеството, хилядното шествие стана свидетел как влаковете, които трябваше да потеглят за страната и чужбина, останаха по местата си. Първият влак, който трябваше да замине в 08.04 мин., за Кюстендил, остана на мястото си, както и международния влакза Букорещ, който трябваше да потегли в 09.05.

Във Варна митингът привлече стотици работници, служители и граждани, протестиращи срещу ръководството на железниците и качеството на предлаганата услуга. В морската столица, бригадата за Русенския влак 9620, която е заявила, че ще стачкува е подменена. Направени са общо 6 смени на превозните бригади - началник влакове и кондуктори. Смените са извършени от управителя на Пътнически превози Георги Иванов. В Бургас в протестният митинг се включиха над 100 души.

На ключовия железопътен възел – Горна Оряховица – излязоха близо 400 работници и служители в БДЖ. Към протеста им се присъединиха и техни колеги, които стачкуват на работните си места.

В Плевен митингът обхвана около 150 души. Пусната е жалба против незаконната подмяна на екипи – ръководители движение, машинисти и др.

В Перник Влака Кулата – София – обявен,че ще потегли, на Перник е спрян. Влакът Земен –София е потеглил от Земен, но на Перник е спрян. Целият югозападен регион е спрян напълно. Митингът обхвана над 150 човека.

В Стара Загора митингът обхвана над 200 души, като към железничарите се присъединиха здравни работници, учители, миньори, енергетици.

Около 30 души стачкуват на железопътната гара в Кюстендил. Протестиращите са на перона. В 7.00 часа е отпътувал влакът за София, в момента той е спрян на гарата в Земен. На тази гара е спрян и влакът, който е трябвало да пристигне от София в Кюстендил. В 6.00 часа е заминал влакът за най-крайната железопътна гара – Гюешево. Той е пристигнал на гарата, но няма да се връща, както е по разписание.

Единствено полицаи и журналисти присъстваха на жп гарата в Благоевград, където служителите трябваше да излязат на протест. На жп станцията присъстваше единствено ръководител движение. Единственият влак, който днес заминава от жп гарата в Благоевград, би трябвало да тръгне в 12.35 часа, а всички останали влакове са преминаващи. На гарата имаше и представители на КНСБ. Васил Мадолев, член на националния стачен комитет на КНСБ, каза че служителите на останалите гари в област Благоевград са излезли на протест. Според него, причината в Благоевград никои от служителите на БДЖ да не стачкува явно е, че се притесняват от съкращения.

На ж.п. гарата във Видин се събират стачкуващи служители от сектор БДЖ. По предварително подадената информация от местния комитет на Съюза на железничарите в ефективните стачни действия ще участват около 70% от работещите в сектора, а натиск от местното ръководство на железниците във Видин относно планираните стачни действия няма.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА