Отидете към основна версия

1 871 1

Трети ден стачка в БДЖ (Обновена)

  • бдж-
  • стачка
Снимка: Факти.бг

За трети пореден ден влаковете в цялата страна остават спрени между 8 и 16 часа. Това съобщиха от обединения стачен комитет на КТ "Подкрепа" и КНСБ. Според Петър Бунев, председател на Синдиката на българските железничари към КНСБ на Централна гара в София нито един влак не е потеглил след 08.00 часа

В петък са спрели 213 от общо 261 пътнически влака, сочат данните на синдикатите след края на протеста, който отново продължи от 8 до 16 ч.


Въпреки че от БДЖ заплашиха с още по-големи съкращения в жп сектора и дисциплинарни уволнения, синдикатите са категорични, че ще протестират, докато исканията им не бъдат чути. Ръководството на БДЖ обяви, че ако стачката продължи, това може да стане причина работата си да изгубят не 2000, а 5000 от нейните служители.

 

От 130 влака по разписание в цялата страна към 10.30 ч., които е трябвало да тръгнат или са били в движение от преди началото на стачката, са спрели 98, 21влака са тръгнали от началната си гара, но не са стигнали да крайната гара, защото по пътя са спрели, съобщиха по обед от стачния комитет.

И малките гари и спирки вече се включват в стачката – Копиловци, Гюешево, Гълъбник, Безмер, Дъбово, Стралджа, Зимница, Забой,  Владимир Павлов, Делян, Дякаво.

От Варна първият влак след 8.00 ч. е спрян, а вторият е спрян поради факта, че на гара Гарна Оряховица никакви влакове не минават и цялата гара е задръстена.
Важният ж.п. възел на Тулово не пропуска нито един влак.

Възловите големи гари в София, Мездра, Горна Оряховица, Пловдив, Стара Загора, Русе продължават ефективната стачка и не допускат нито един влак да тръгне, нито пропускат влакове.

Отново бе оказван системен натиск върху стачниците на много места в страната, който бе съпроводен с прилагане на локаут в противоречие със ЗУКТС, алармират синдикатите.

Нарушаваха се нормативните актове на БДЖ, както и правилата за безопасност на движение, като напр.:
Влак 9620 от Варна – превозната бригада е казала, че стачкува, подменена е с друга превозна бригада, но и тя заявява, че стачкува, влакът не заминава.

Направен е опит на гара Батановци от ръководителя на гарата да отнеме мобилния апарат на дежурната служителка, защото е разговаряла по него със своя синдикален лидер и началник гара при положение, че той я е потърсил.

Директорът на Управление движение влакове и гарова дейност е издал след работно време заповед № 372 от 25.11.2011 г. началник гарите да бъдат на работното си място на 26 ноември от 7 до 11 часа и на 27 ноември от 12 до 16 часа, с което се нарушава 24 часовата им почивка.


Обръщаме се към гражданите с препоръка да не ползват услугите на БДЖ между 8.00ч. и 16.00 ч., поради факта, че ръководството на БДЖ в нарушение на закона и на изискванията на безопасност, извършвайки локаут, подменя транспортните бригади с хора неинструктирани, неотпочинали и със служители без нужната квалификация. Това създава опасност от аварии с непредвидими  последици, за което стачниците няма да носят отговорност, се казва в съобщение на стачния комитет.

 

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини