Отидете към основна версия

1 054 0

Синдикатите искат КСНС за БДЖ

  • кснс-
  • синдикати-
  • бдж

И утре стачка в БДЖ

Снимка: БГНЕС

Преговорите между синдикати и ръководството на железниците отново не дадоха резултат. Така на утрешния студентски празник влакове отново няма да се движат от 8.00 до 16.00 часа. КНСБ и КТ „Подкрепа” са поискали са бъде свикан Консултативният съвет по национална сигурност от президента. Аргументът е, че с „умишлените действия на ръководството на БДЖ грубо се засягат държавните интереси и необратимо се разстройва транспортното обслужване и ползването на жп инфраструктурата. 

Непосредствено се застрашават интересите на държавата, свързани с нейната национална сигурност. Прехвърлянето на всички пътнически и товарни превози извън времевия диапазон на стачката представлява едностранно нарушение от ръководството на БДЖ на сключения с държавата договор за национален превозвач“.

„От страна на мениджърския екип на БДЖ бяха нарушени ангажиментите, поети вчера от министър Ивайло Московски, а именно: да бъдат запазени параметрите на заплати и социални плащания от 2009 г. и до 1 юни 2012 г. да бъде разработена съвместно между синдикати и мениджърски екип бонусна система“, обяснява за неуспешните преговори стачният комитет на КТ „Подкрепа“ и КНСБ.

„След като днес синдикатите приеха шестте точки, предложени вчера от работодателите от НКЖИ, същите се отказаха, което е явно нежелание от тяхна страна за сключване на споразумение. Вместо това изпълнителният директор на Холдинга г-н Недев предложи от 1 януари 2012 г. да бъдат орязани социалните плащания. На преговорите в ДП „НКЖИ” работодателят г-н Ламбрев сам оттегли направените вчера свои предложения за синдикална закрила, които бяха приети от синдикатите“, пише в съобщение на стамния  комитет.

„Умишленото протакане на преговорите и ежедневната промяна в позицията на господата Недев и Ламбрев показват, че целенасочено се извършват действия за продължаване на  безсрочната стачка на българските железничари. По този начин ще бъдат обслужени не интересите на българските железничари, а корпоративни интереси“, коментират профсъюзите.

Утре преговорите  продължават.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

  • 914 души напуснали БДЖ

    914 железничари са приели да напуснат доброволно, съобщават от БДЖ. От дружеството отчитат увеличение на броя на служителите, които са приели предл ...
    09.12.2011
    1 067
    0
  • ВМРО с план за БДЖ

    ВМРО излезе с предложения за оздравяване на БДЖ. Днес е 15-ти ден на стачка в железницата, а ръководството на дружеството и синдикати не могат да с ...
    08.12.2011
    1 077
    0
  • Стачката в БДЖ продължава

    И днес продължава стачката на служителите в БДЖ. За 15-ти пореден ден влаковете ще спрат между 8 и 16 часа. Протестът на железничарите е срещу план ...
    08.12.2011
    937
    0