Отидете към основна версия

808 0

ДКЕВР: Няма основание за голямо поскъпване на газа

  • дкевр-
  • семерджиев

От регулатора искат допълнителни разяснение от „Булгаргаз“

Снимка: БГНЕС

На първо виждане няма основание за толкова високо увеличение на цената на природния газ, каквото поискаха от "Булгаргаз". Това заяви председателят на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране Ангел Семерджиев, предаде БГНЕС.

Комисията вече е започнала процеса на анализ на данните, предоставени от обществения доставчик. Още днес ДКЕВР ще изпрати писмо до "Булгаргаз" с допълнителните въпроси, които трябва да бъдат изяснени до общественото обсъждане, на което ще се дебатира предложението на дружеството и което вероятно ще се проведе следващата седмица.

"Трябва да разгледаме предложението от гледна точка на възможностите по наредбата и по закона да се правят корекции в образуването на цената, в отделните договори, начина, по който се използва газохранилището в Чирен, курса на долара", коментира Семерджиев.

Към момента ДКЕВР има различно виждане от "Булгаргаз" за размера на недовзетия приход на дружеството. "Има недовзет приход, но това е нормалният цикъл. През второто и третото тримесечие се натрупва недовзет приход, а обикновено през четвъртото и първото тримесечие може да се получи надвзет приход и се прави оценка до колко и как четвъртото тримесечие ще намали недовзетия приход за "Булгаргаз" и ще се опитаме да спазим изискванията на наредбата да компенсираме, доколкото според нас е необходимо, този приход", заяви Семерджиев.

"Булгаргаз" работи с реални доставчици. Има увеличение по цените на доставка, за които досега нямаме ясни обяснения, допълни той. Според заявлението на "Булгаргаз" има увеличение на цената, на която "Мелроуз" ще продава природен газ на дружеството. Увеличението е от третото тримесечие, но не е голямо, обясни председателят на държавния регулатор.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини